Lekker!

15 onmisbare salade tips

Lekker!

15 onmisbare salade tips

Heerlijk zo’n zomerse salade, dit kunnen we iedere dag wel eten voor de lunch! Maar soms lopen we een beetje vast en weten we echt niet meer hoe we moeten variëren. Door te variëren met dressings, toppings en ingrediënten als kaas, fruit, vlees of vis, is van een basissalade steeds weer een nieuw culinair feestje te maken. Hierbij een paar variatietips voor heerlijke toppings en dressings, voor de sla-liefhebber die ook af en toe vast loopt.

Acht zomerse dressings

Alle dressings zijn voor 1-2 dl, genoeg voor 4 personen.

Klassieke vinaigrette

Klop 1 tl mosterd met 2 el (kruiden)azijn of citroensap en een snufje zout los. Voeg dan langzaam al kloppende 6 el extra vierge olijfolie toe. Breng de dressing op smaak met peper uit de molen.

Caesardressing

Pureer met een staafmixer in een hoge beker 1 hardgekookt ei samen met 2 ansjovisfilets, 2 tl mosterd, 1 teen knoflook, het sap van een ½ citroen, 1 tl worcestershiresauce, 1 tl tabasco, 1 dl mayonaise, 1 el kappertjes en 2 el water tot een dikke dressing. Breng hem op smaak met peper uit de molen.

Honing-mosterddressing

Roer 1 el honing met 1 el dijonmosterd, 2 el witte wijnazijn, 2 el ingekookte gevogeltefond (van 1 dl ingekookt naar 2 el) door elkaar en giet daar al kloppende 6 el zonnebloemolie bij zodat een gebonden dressing ontstaat. Breng hem op smaak met peper en zout.

Frambozendressing

Pureer 100 g verse frambozen met een staafmixer. Wrijf de puree met een pollepel door een fijne zeef en vang het sap op in een kom. Roer er 1 el balsamicoazijn en 1 tl dijonmosterd en een snuf zout door. Giet er vervolgens al kloppende 4 el zonnebloemolie en 2 el extra vierge olijfolie doorheen. Breng op smaak met peper.

Toppings en dressings voor je salade 5

Sesamdressing

Klop 1 el tahin (sesampasta) met 1 el rijstazijn, 1 el limoensap, 3 el water en een snuf zout los. Giet er langzaam al kloppende 1 el geroosterde sesamolie en 5 el zonnebloemolie door. Breng de dressing op smaak met peper.

Yoghurt-hazelnootdressing

Klop 2 el Turkse yoghurt los met 1 el citroensap, 2 el ingekookt appelsap (van 1 dl ingekookt naar 2 el) en 1 el grove mosterd. Klop er tot slot 4 el hazelnootolie door en breng de dressing op smaak met peper en zout.

Citrusdressing

Laat het sap van ½ citroen en het sap van 1 sinaasappel inkoken met 1 dl groentebouillon, de geraspte schil van ½ sinaasappel en een paar schijfjes verse gemberwortel tot er slechts ½ dl van over is. Verwijder de gemberwortel en laat het sap afkoelen. Roer er 1tl dijonmosterd doorheen en giet er langzaam, al kloppende 4 el zonnebloemolie en 2 el extra vierge olijfolie bij. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Meng er eventueel fijngesneden stukjes sinaasappel door.

Blauwe kaasdressing

Pureer met een staafmixer 50 g blauwe kaas met 2 el witte wijnazijn, 1 el gehakte verse dragonblaadjes, 1 tl suiker, 4 el mayonaise, 4 el zonnebloemolie en 2 el water. Breng de dressing op smaak met peper uit de molen.

Toppings en dressings voor je salade 1

7 heerlijke toppings

Alle toppings zijn voldoende voor een salade voor 4 personen.

Croutons

Ideaal om oud brood te verwerken. Ze zijn het lekkerst wanneer je ze maakt van oud zuurdesembrood. Snijd het brood in kleine blokjes van 1 cm en bak ze krokant in een koekenpan met ruim olie. Lekker om tijdens het verhitten van de olie een paar tenen gekneusde knoflook, een takje tijm en rozemarijn mee te laten bakken. Dan krijgen de croutons een kruidig aroma. Croutons kunnen ook in de oven worden gebakken. Verwarm de oven dan voor op 200°C. Hussel de broodblokjes om met (gearomatiseerde) olie, peper en zout en spreid ze uit over een bakblik bekleed met bakpapier. Bak ze in ± 8 min. goudbruin en krokant. 

Krokante sjalotjes & knoflook

Snijd 2-3 sjalotjes en of 2-3 tenen knoflook in dunne plakjes en hussel ze om met wat zout (1 tl zout op ± 150 g sjalot). Laat het zout er 30 min. intrekken en laat uitlekken in een zeef. Druk er met een pollepel het overtollige vocht uit.  Bak de sjalotjes en/of knoflook in 2-3 min. in een wok met ruim olie goudbruin op matig vuur (mag bijna frituren zijn). Schep regelmatig om en laat uitlekken op keukenpapier. Afgekoeld zijn de krokante sjalotten en knoflook goed houdbaar afgesloten in een pot.

Geroosterde & gekaramelliseerde noten

Gebruik voor de geroosterde noten (een mix van) hazelnoten, amandelen, cashewnoten, macademianoten, pecannoten of paranoten. Verwarm de oven voor op 180° C Spreid de noten uit op een bakblik bekleed met bakpapier en rooster ze ± 5 min. in de oven. Hussel ze eventueel voor het roosteren om met een beetje olie en zout.

Kook voor gekarameliseerde noten, noten zonder vlies en kook ze eerst in 5 min. zacht. Giet ze af en laat goed uitlekken. Meng ze met suiker en een vleugje zout. Laat ze afkoelen en drogen op een bakplaat in een lauwe oven (100° C). Bak de noten daarna in een wok in ruim olie.

Let wel: de hoge baktemperatuur kan sommige goede vetzuren in de noten beschadigen en door noten te roosteren van noten treedt er verlies van vitamine E en foliumzuur op.

Toppings en dressings voor je salade 4

Geroosterde pitten & zaden

Zonnebloempitten, pijnboompitten en pompoenpitten geven meer smaak af door ze kort te bakken in weinig eetje olie, eventueel met wat zout erbij. U kunt ook kort roosteren op een bakplaat in een warme oven. Pijnboompitten kleuren in de oven wat geleidelijker bruin.

Maanzaad, mosterdzaad, lijnzaad en sesamzaad kun je het beste kort roosteren in een droge koekenpan.

Krokante vleeswaren

Dun gesneden vleeswaren zoals rauwe ham, ontbijtspek, bacon, chorizo en salami kunnen eenvoudig krokant worden gebakken in de oven. Verwarm de oven voor op 150° C. Leg de plakjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ± 30 min. in de oven. Om ze mooi plat te houden kun je ze tijdens het bakken afdekken met een vel bakpapier met daarop een passende bakplaat. Het bakken duurt dan wel ± 15 min. langer.

Gefrituurde kruiden

Veel kruiden kun je prima frituren zoals krul- en bladpeterselie, basilicum, kervel en salie. Ze worden dan lekker knapperig. Tijm en rozemarijn gaan minder goed in de frituur omdat de blaadjes nogal dik en vettig zijn. Je kunt ze wel goed gebruiken om de frituurolie te aromatiseren. Pluk voor het frituren de blaadjes van de steeltjes. Frituur de kruiden in plantaardige olie op 160° C. De kruiden zijn goed als ze bijna zijn uit gebruist . Het water is dan verdampt en de kruiden worden krokant na het afkoelen. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier en bewaar ze niet langer dan een dag.

Kiemgroenten

Kiemgroenten vinden wij de topper onder de toppings. Er is een heel scala aan jonge kiemgroenten verkrijgbaar. Het zijn de prille uitlopers van eetbare zaadjes zoals prei, biet, mungbonen, broccoli, mosterd, radijs, fenegriek, linzen, afalfa, et cetera. Ze hebben vaak een uitgesproken smaak en passen daarom erg goed als topping op salades en andere gerechten. Omdat kiemgroenten lekker knapperig zijn geven ze ook een goede beet. Kiemgroenten zijn supergezond omdat ze bomvol voedingsstoffen zitten voor de jonge plantjes. In de natuurwinkels is het breedste assortiment te vinden.