Fit & gezond

50-plus? Zorg dat je déze 4 etenswaren regelmatig eet

Fit & gezond

50-plus? Zorg dat je déze 4 etenswaren regelmatig eet

We schreven al eerder over wat je als vrouw tussen 15-50 jaar nou het beste kunt eten. Jullie reageerden massaal op dit artikel via Facebook, leuk! Maar wat als je de 50 bent gepasseerd?

Je hormonen veranderen en daar passen ook weer andere voedingsmiddelen bij. Je energielevel is (soms) wat lager en je merkt dat je andere dingen lekker vindt dan – pakweg – 10 jaar geleden. Voeg deze 5 etenswaren toe aan je voedingspatroon en jij zit sowieso goed.

1. Eet regelmatig (vette) vis

Volgens dit onderzoek van Public Health England uit 2014 is het prima om twee keer per week zo’n 140 gram vis te eten. Ga minimaal één keer voor een vette soort zoals zalm of makreel, maar sla ook zeker witte vis (zoals kabeljauw) niet over. De nieuwe richtlijnen van het Voedingscentrum geven trouwens aan dat één keer per week een visje eten voldoende is.

Een keertje extra kan echter geen kwaad! Liever geen vis op je bord? Zorg er dan voor dat je de gezonde omega-3 vetten die hierin zitten op een andere manier binnenkrijgt. Voeg bijvoorbeeld met levertraan-olie aan een gerecht toe; deze bevat niet alleen omega-3 maar ook jodium, fosfor en vitamine A, D en E.

50-plus? Zorg dat je déze 5 etenswaren regelmatig eet

2. Maar beperk verzadigd vet

En dan hebben we het vooral over verzadigd vet in vette vleessoorten zoals slavinken en worstjes, volvette zuivelproducten en – goh – cake, taart en koek. Niet goed voor je hart, cholesterol en al helemaal niet voor de lijn.

Wel eten: avocado’s, ongezouten & ongebrande noten en vette vis. Deze voedingsmiddelen zitten bomvol verantwoorde onverzadigde vetten. Een beetje (ongeraffineerd) zout toevoegen aan je maaltijd is prima, maar voeg ook smaak toe met lekkere gedroogde én verse kruiden.

3. Ga los met groenten en fruit

Echt waar: driekwart van de Nederlanders eet te weinig fruit. Vrouwen (30 procent) zijn sneller geneigd een stuk fruit te pakken dan mannen (22 procent). Hetzelfde geldt voor groenten: slechts een kwart van ons eet hier dagelijks voldoende van. Slik. We hoeven je niet meer te vertellen waarom groenten en fruit zo goed voor je zijn. Ze bevatten enorm veel vitaminen en mineralen!

50-plus? Zorg dat je déze 5 etenswaren regelmatig eet 2

4. Kies voor volkoren

Wit brood, pasta, rijst… We weten het: heerlijk op z’n tijd, maar deze producten bevatten weinig voedingsstoffen. Witmeelproducten zijn in het productieproces hun vezelrijke vliesje kwijtgeraakt. Zonde! Kies liever voor volkoren producten. Deze geven langzaam energie af waardoor jouw bloedsuikerspiegel stabiel blijft. De vezels zorgen bovendien voor een makkelijke, gezonde spijsvertering.

50-plus? Zorg dat je déze 5 etenswaren regelmatig eet 3

Saai maar waar: alles met mate

Daar is ‘ie weer hoor: genieten mag, maar altijd met mate. Let op je porties (heb je écht nog trek of kun je best iets minder eten?), beweeg iedere dag (wandelen is ook bewegen!) en eet vooral gevarieerd. Een eenvoudige manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat je alle kleuren groenten en fruit binnenkrijgt en regelmatig iets nieuws probeert.

Inspiratie nodig? Maak je persoonlijk Kookboek op CookLoveShare.nl en verzamel al je favoriete recepten!

Onder de 50? Dit is de beste voeding vrouwen van 15-50 jaar
Zo eet je je huid mooi!
En is jouw salade eigenlijk wel zo gezond? Doe de check!

(Bron: Telegraph, tekst: Simone Braaksma)

Altijd moe? Hier komt het door en zó krijg je weer energie

5x de oplossing

Altijd moe? Hier komt het door en zó krijg je weer energie

Dit eten zorgt voor een goede nachtrust

Food Academy

Dit eten zorgt voor een goede nachtrust