Bloemkool 2.0

5x bloemkool, maar dan anders!

Bloemkool 2.0

5x bloemkool, maar dan anders!

Heb je zin in bloemkool, maar geen zin in de standaard variant met nootmuskaat of kaassaus? Probeer dan eens deze varianten.

Bloemkool is hip! In Amerika is het een superfood vanwege de vitamine C, K en B. Bloemkool is lekker en gezond, maar de gekookte variant in combinatie met aardappels en vlees kennen we nu wel. Je kunt van bloemkool ook heel goed rijst maken of een pizzabodem of Libanese tabouleh: de mooie witte kool zit boordevol moderne mogelijkheden.

1. Bloemkoolrijst

Klinkt misschien ingewikkeld, is het niet: het enige dat je nodig hebt is een keukenmachine en 10 minuten van je tijd.

5x bloemkool, maar dan anders! 1

 Ingrediënten voor 4-6 porties:

  • 1 bloemkool van ongeveer 1 kg
  • 1 -2 el olijfolie
  • verse zwarte peper

Zo maak je het:

  1. Snijd de bloemkool in roosjes. Snij de stam van de bloemkool in grove stukken en verwijder het blad.
  2. Vul de keukenmachine voor de helft met een gedeelte van de gesneden bloemkool. Klop de bloemkool net zo lang tot het lijkt op rijst. Neem hiervoor 45 sec. tot een minuut de tijd. Doe hetzelfde met de rest van de bloemkool.
  3. Daarna kun je de bloemkoolrijst serveren of maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren. Als je het ongekookt en koud wilt opdienen, vermeng de bloemkoolrijst dan met 2 eetlepels olijfolie en breng het op smaak met peper en zout. Als je de rijst warm wilt serveren, bak het dan 2-3 minuten in olijfolie en kruid de rijst met zout en peper.

Tip: je kunt van de bloemkoolrijst ook een smakelijk wokgerecht maken als je het bakt met kip, gember, sojasaus en broccoli. 

2. Bloemkoolpuree

Deze bloemkoolpuree is een prima vervanger voor de good old aardappelpuree.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kleine bloemkool, in roosjes
  • 25 g boter
  • 1 dl volle melk
  • 2 el slagroom
  • zout, peper
  • handvol rucola

Zo maak je het:

  1. Bak de bloemkoolroosjes 2-3 min. op zacht vuur in de boter.
  2. Voeg melk en slagroom toe en laat, met het deksel schuin op de pan, 5-6 min. zachtjes koken, tot de bloemkoolroosjes zacht zijn.
  3. Pureer de bloemkool met het vocht in een keukenmachine tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Garneer met rucola.

Tip: lekker met gebakken zalm!

3. Bloemkoolpizza

5x bloemkool, maar dan anders! 2

Ingrediënten voor 1 pizza:

  • 1 kleine bloemkool
  • 1/4 kopje geraspte Parmezaanse kaas
  • 1/4 kopje geraspte mozzarella
  • 1 tl oregano
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 ei
  • snufje zout & peper
  • beleg naar keuze

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en rasp de bloemkool: je hebt voor 1 pizza ongeveer 2 tot 3 roosjes nodig.
  2. Doe dat een ovenvaste schaal, dek af en zet ‘m 4 minuten in de magnetron.
  3.  Leg de geraspte bloemkool vervolgens op een uitgevouwen, schone theedoek. Als de bloemkool is afgekoeld, wikkel je de theedoek bij elkaar en knijp je al het vocht eruit.
  4.  Meng dit met geraspte kaas en voeg knoflook, oregano en een ei toe.
  5. Leg het daarna op een vel bakpapier en laat het 10-15 minuutjes bakken.
  6. Als de bovenkant lichtbruin is, voeg je beleg toe en wat extra kaas zodat het kan smelten in de oven.

4 & 5 Bloemkool tabouleh en couscous

Probeer tot slot deze bloemkool couscous met spinazie en pecannoten eens of de Noord-Afrikaanse bloemkool tabouleh van Hemsley & Hemsley.