Lekker en makkelijk

5x gevulde avocado

Lekker en makkelijk

5x gevulde avocado

Naast het feit dat avocado’s erg lekker zijn, zijn ze ook nog eens goed voor ons. Ze bevatten gezonde vetten, magnesium, vitamine C, vitamine E en zijn rijk aan vezels.

Smeer ’m dit keer niet uit over een boterham of door een salade, maar snijd ze lekker door de helft en vullen maar!

Gevulde avocado met BLT salade

  • 1 avocado
  • halve eetlepel citroensap
  • beetje olijfolie
  • 2 plakjes bacon
  • handje cherrytomaatjes
  • 75 gram gemengde sla
  • 1 eetlepel Hüttenkäse

Halveer de avocado en verwijder de pit. Hussel de rest van ingrediënten door elkaar tot een salade. Met een grote lepel schep je eenvoudig de juiste hoeveelheid op de helften.

5 x gevulde avocado

Gevuld met kikkererwten

  • 1 avocado
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 kleine sjalotjes, fijngehakt
  • 5 kleine (kastanje)champignons, gesneden
  • 1 kopje kikkererwten
  • 3 eetlepels geitenkaas
  • zout en peper

Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kokosolie toe. Bak de sjalotjes en champignons tot ze zacht zijn. Voeg als laatste de kikkererwten toe en roer regelmatig door de pan. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en strooi er een beetje peper en zout overheen. Vul de helften nu met het mengsel uit de pan. Leg ze op bakpapier in de oven en verdeel er stukjes geitenkaas bovenop. Bak 12 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

5 x gevulde avocado 1

Gevuld met spek en ei

  • 1 avocado
  • 2 eieren
  • klein bakje spekblokjes
  • peper en zout
  • optioneel: geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Maak met een lepel het kuiltje iets groter, voor het ei. De helften kun je in een muffin-bakvorm plaatsen, zodat ze stevig blijven staan in de oven. Breek het ei in een bakje en klop het een beetje los, zodat je het makkelijk over de helften van de avocado kunt verdelen. Strooi er wat geraspte kaas overheen, een beetje zout en peper en voeg als laatste de stukjes spek toe. Bak de gevulde helften ± 15 minuten in de oven.

5 x gevulde avocado 2

Gevuld met zwarte bonen

  • 2 avocado’s
  • 1 blikje zwarte bonen
  • 10 cherrytomaatjes (in kwarten gesneden)
  • 1 mango (in blokjes)
  • halve rode paprika (in kleine blokjes)
  • 1 sjalotje (gehalveerd en in fijne ringen)
  • sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper
  • optioneel: koriander

Spoel de bonen schoon met koud water. Houd de avocado’s apart en voeg alle overige ingrediënten bij elkaar, fijngesneden, in een grote kom. Snijd dan de avocado’s doormidden, verwijder voorzichtig de pit met een lepel en schep een flinke portie van de zwarte bonensalade op de helften. Garneer tot slot met verse koriander.

5 x gevulde avocado 3

Gevuld met gerookte zalm

  • 4 avocado’s
  • 115 gram gerookte zalm
  • 8 eieren
  • zout en peper
  • chili vlokken
  • verse dille

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Als het kuiltje te klein is voor het ei, maak je deze met een lepel wat groter. Zet de helften stevig vast op de bakplaat, door eventueel een muffin-bakvorm te gebruiken. Bedek het kuiltje van de avocado eerst met dunne plakjes zalm. Breek het ei en vul daar voorzichtig het kuiltje mee. Voeg zout en peper toe en schuif de avocado’s voor 15 minuten de oven in. Zijn ze klaar? Serveer ze warm en strooi er op het laatste moment nog wat chili vlokken en verse dille overheen.

5 x gevulde avocado 4

(Tekst: Marjolein Schel. Beeld en bron: the Garlic Diaries, Spabettie, Lilluna, Flourishing Foodie, Fresh Planet Flavor)

Lees ook: Avocado-mayonaise maken
Lees ook: Zó zie je of een avocado rijp is
Lees ook: Een roos maken van avocado