Bakken!

6x verrassende taartjes met een zanddeegbodem

Bakken!

6x verrassende taartjes met een zanddeegbodem

Er is altijd wel een reden om eens even zoet uit te pakken. Denk aan Koningsdag, Moederdag én elk ander leuk moment dat een taartje waard is. 

Wat dacht je van deze kleine lekkernijen met een bodem van zanddeeg en 6 verschillende vullingen?

Zanddeegbodem (basis)

Voor circa 12 stuks

Meng 300 g bloem, 125 g witte basterdsuiker, snufje zout en 1 losgeklopte eidooier. ‘Snijd’ er 110 g blokjes koude boter met 2 messen door tot de boter heel fijn verdeeld is. Kneed alles snel tot een samenhangend deeg en voeg zoveel melk toe (1-3 el) tot een soepel deeg ontstaat. Laat het afgedekt 1 uur in de koelkast opstijven. Rol het deeg tussen 2 stukken bakpapier uit tot een lap van 3-4 mm. dik. Steek hieruit cirkels van 12 cm doorsnede en bekleed daarmee ingevette taartvormpjes van 8-10 cm doorsnede. Bak ze in 15-25 min. krokant in een voorverwarmde oven op 190°C. Laat op een rooster afkoelen.

Bereiden: circa 30 min. Opstijven: circa 1 uur. Oventijd: 15-25 min.  

Vullingen

Taartje met frambozen en slagroom

Vul gebakken zanddeegbodems met frambozen en toefjes stijfgeklopte slagroom.
Circa 270 kcal p.st.

1x zanddeegbodem, 6x verrassende vullingen

Aardbeientaartjes met  mascarpone en aarbeien

Vul gebakken zanddeegbodems met een beetje mascarpone en plakjes aardbei. Bestuif dun met poedersuiker.
Circa 290 kcal p.st.  

Roomkaastaartjes met geroosterde pijnboompitten

Voor 4 stuks

Klop 200 g verse roomkaas luchtig met 1-3 el versgeperst sinaasappelsap en 1 el geraspte sinaasappelschil. Schep dit mengsel in 4 gebakken zanddeegbodems. Rooster 2 el pijnboompitten goudgeel in een droge koekenpan en strooi deze over de taartjes. Circa 450 kcal p.st.

1x zanddeegbodem, 6x verrassende vullingen 5

Taartjes met lemon curd

Voor 6 stuks

Klop 1 dl slagroom lobbig en meng dit met 150-250 g lemon curd. Schep dit mengsel in 6 gebakken zanddeegbodems.
Circa 360 kcal p.st.   

Rabarberkruimeltaartjes

1x taartbodem, 6x verrassende vullingen

Voor circa 12 stuks

Maak het recept voor zanddeegbodems, maar bak het deeg niet. Meng 100 g zachte boter, 80-125 g fijne tafelsuiker, 125 g gemalen amandelen, 2 eieren en 2 eidooiers. Schep 2/3 van de vulling in de deegbodems en verdeel er 600-750 g stukjes rabarber over. Bak de taartjes 15 min. in een voorverwarmde oven op 190°C. Verdeel de rest van het amandelmengsel erover en bak de taartjes nog 25-30 min. in de oven. Serveer ze lauwwarm of koud.
Circa 395 kcal p.st. 

Bereiden: circa 30 min. Oventijd: circa 45 min. 

Pruimentaartjes

Voor circa 12 stuks

Maak het recept voor zanddeegbodems, maar bak het niet. Meng 150 g gemalen amandelen, 150 g zachte boter, 110 g witte basterdsuiker en 3 losgeklopte eieren. Schenk dit mengsel op de deegbodems en verdeel er 600 g gehalveerde, ontpitte pruimen over. Bak de taartjes 25-30 min. in een voorverwarmde oven op 175°C.  Bestrooi met poedersuiker.
Circa 460 kcal p.st.

Bereiden: circa 30 min. Oventijd: 25-30 min. 

1x zanddeegbodem, 6x verrassende vullingen 6