Weten is winnen!

6x wereldse ingrediënten

Weten is winnen!

6x wereldse ingrediënten

Met je mandje werk je al wandelend door de gangpaden van de supermarkt je lijstje af. Tomaten, eieren, kaas, zoete aardappel, olijven… waar zijn de olijven? Je scant het vak door, ziet de kappertjes staan, de gedroogde tomaten en een onbekend potje: wat is tahin? Zo zijn er ongetwijfeld nog een heleboel andere exotische ingrediënten in de supermarkt waar je nog nooit van hebt gehoord.

Supermarkten passen hun assortiment aan aan de doelgroep van de buurt waarin ze gevestigd zitten. Een supermarkt in Noord-Holland heeft dan ook waarschijnlijk wat meer onbekende producten in de schappen dan een supermarkt in Limburg.

Om een beetje duidelijkheid te scheppen lichten we 6 ingrediënten toe:

  1. Sriracha
    Thaise pittige saus met chilipepers en knoflook voor bijvoorbeeld kip Siam; tevens dé favoriet van chef kok Julius Jaspers.
  2. Tahin
    Sesampasta uit het Midden-Oosten, heerlijk om hummus van te maken, maar probeer dit ook eens bij een aubergine uit de oven.
  3. Black bean garlic sauce
    Deze Chinese zwarte bonen knoflooksaus is een absolute smaakmaker voor je rijst, tofu, gegrilde groenten, in de wok of voor de kip!
  4. Harissa
    Deze Tunesische rode saus met tomaat, komijn, knoflook en pepers is heerlijk heet en gaat prima met Turks dürüm of Marokkaanse couscous, maar eten wij het liefst bij gegrilde vis. Ook bij een rauwkost salade is dit erg lekker!
  5. Mole poblano
    Deze Mexicaanse pittige chocoladesaus met specerijen eet je bij je tortilla wrap, gegrilde kip of Enchiladas. Wel even opwarmen!
  6. Mouhammara
    Een heerlijke Libanese licht pittige dip van gegrilde paprika’s, walnoten en granaatappel die gebruikt wordt voor gekruid gehakt, op een broodje falafel of voor lamsvlees. Wij vinden deze als dip ook heerlijk.

(Tekst: Barbara van Limburg Stirum)