Woensdagmiddag!

Bakken met je kleine chef

Woensdagmiddag!

Bakken met je kleine chef

Het is natuurlijk super leuk om samen met je kind te koken en te bakken. Toch is dat soms best een uitdaging. Wat kunnen ze bijvoorbeeld wel en wat mogen liever niet? En zeker niet onbelangrijk: hoe maak je het koken en bakken leuk?

Het is geen slim plan om een kind dat net komt kijken in de keuken meteen een scherp mes in handen te geven. Het Voedingscentrum bedacht 3 fases die het kokende kind doorstaat. Namelijk Makkelijk, Mild en Pittig.

 Wat kunnen ze wanneer doen?

Makkelijk (ook voor de allerkleinsten)

  • Broodjes smeren
  • Eieren pellen
  • Groente en fruit wassen
  • Kruiden knippen en bij het gerecht doen

Mild (voor het kind dat heel wat kan) 

  • Roeren en husselen van het gerecht
  • Raspen, pureren, kneden
  • Eten wegen of afmeten van ingrediënten
  • Snijden van eenvoudig eten met een bot mes (zoals komkommer en banaan)

Pittig (voor het ervaren kind)

  • Omgaan met een fornuis en oven
  • Snijden van eten met een scherp mes
  • Kijken of vlees en vis gaar is
  • Keukenmachines gebruiken, zoals een blender en staafmixer

(Bron: Voedingscentrum)