Bloemkool moet zwemmen!

Bloemkoolsaus en variatietips

Bloemkool moet zwemmen!

Bloemkoolsaus en variatietips

Een typisch Hollands maaltje: aardappelen met verse worst en bloemkool…mèt een sausje. Een klassieke bloemkoolsaus wordt gemaakt op basis van een roux (een chique woord voor bloem + boter) en verder op smaak gebracht met het kookvocht van de bloemkool of melk en een flinke snuf nootmuskaat. Hoe simpel het kan zijn? Dat laten we je zien. 

Heb je de basis onder de knie? Varieer dan eens met verse kruiden of roer er flink wat oude kaas doorheen. Zo gaat je gezin smullen van bloemkool!

Klassieke bloemkoolsaus 

Ingrediënten:

50 gr margarine
50 gr bloem
3 dl kookvocht van de bloemkool of melk
peper, zout, nootmuskaat

Bereidingswijze:

Maak een roux door 50 gr margarine te smelten (niet bruin laten worden) en hier 50 gram bloem door te roeren. Goed warm laten worden (niet bruin laten kleuren) en van het vuur afhalen. Voeg nu 3 dl koude melk en/of kookvocht toe. Goed door elkaar roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Weer op het vuur zetten en onder voortdurend, voorzichtig, roeren warm laten worden en laten binden. Eventueel nog wat vocht toevoegen als de saus te dik dreigt te worden. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.

Varieer een keer!

  • Kaassaus: voeg 100 gr geraspte (Nederlandse) kaas toe aan de klassieke bloemkoolsaus en warm nog even door.
  • Kruidenroomsaus: maak je saus nog spannender door het toevoegen van verse kruiden zoals bieslook, lente ui of basilicum.
  • Specerijen: vervang nootmuskaat eens door andere specerijen zoals kerrie- of knoflookpoeder.

Tip: Geen zin of tijd om zelf je bloemkoolsausje te maken? Probeer dan één van de groentesauzen van Knorr.

(Tekst: Nadine Hofman)