BBQ-tijd!

De lekkerste sauzen bij de bbq

BBQ-tijd!

De lekkerste sauzen bij de bbq

De temperaturen stijgen, dus tijd om te barbecueën! In Nederland zijn we er dol op, want het blijkt dat maar liefst 91% van de mensen wel eens de kolen aansteekt. En de gemiddelde bbq-er schept tijdens zo’n gezellig buitenetentje meer dan 3 verschillende sauzen op z’n bord.

Knoflooksaus staat met stip op nummer 1, gevolgd door barbecuesaus en whisky cocktailsaus. Maar weet je dat je met deze toppers ook andere (barbecue)gerechten op smaak kunt brengen, zoals je salade en je broodje? Hier onze tips, dan kun jij de show stelen!

Knoflooksaus

Iedereen houdt van die lekkere, romige knoflooksaus* bij de barbecue! Hij is niet alleen heerlijk bij vlees, zoals schaslicks, gegrilde kip of spareribs, ook bij gegrilde zalm smaakt hij perfect. Je kunt er je stokbrood in dippen, maar ‘m ook gebruiken om je salade mee aan te maken.

Wat dacht je van de klassieker ‘kropsla, tomaat, gekookt eitje’ met een beetje knoflooksaus als dressing? Of maak een Griekse variant: met tomaat, olijven, komkommer en rode ui. Met deze saus erdoor proef je meteen de Méditerranée!

Mediterrane variaties: kipgyros met saladeTurkse pizza met puntpaprika, couscous met gehaktspies

Barbecuesaus

Bij je barbecue mag deze saus natuurlijk niet ontbreken! Met zijn volle tomatensmaak, past hij goed bij een gegrild stukje vlees zoals een steak, burger of spiesje, maar is ook lekker als dipsaus voor je brood. Of smeer eens barbecuesaus over een stokbroodje, beleg ‘m met kaas, salami en paprika en grill hem op de barbecue. Ook een wrap kun je bestrijken met deze saus en vullen met (gegrilde) kip en paprika. Extra lekker!

Heerlijke combinaties: Italiaans stokbroodje met salami, gepofte aardappel met tomatensalsa met boontjes en jalapeñobroodje hamburger

Whisky cocktailsaus

Je barbecue is pas compleet als ook die topper van een whisky cocktailsaus op tafel staat. Hij smaakt super lekker met garnalen en gegrilde kip, maar is ook heerlijk op een burger; van de barbecue of uit de pan. Of wat dacht je van whisky cocktailsaus op je clubsandwich voor de lunch? Besmeer witte sneetjes brood met wat saus, beleg met plakjes kipfilet, uitgebakken bacon, tomaat, sla en komkommer en eet smakelijk!

Echte traktaties: garnalenspiesclubsandwich, saladecocktail met kipfilet, tomaat en komkommer

Waar je deze sauzen ook bij eet, geniet ervan deze zomer!

*De Calvé knoflooksaus is trouwens ónze favoriet bij CookLoveShare, omdat hij lekker fris en romig is en echt overal bij past. Wil je zelf knoflooksaus maken, probeer dan eens dit recept.

Knoflooksaus 

  • 1,5 eetlepel citroensap
  • 0,5 theelepel suiker
  • 2 grote knoflooktenen
  • 125 ml crème fraîche
  • 3 eetlepels Calvé mayonaise
  • 1 eetlepel fijn gesneden peterselie
  • 1 eetlepel fijn gesneden bieslook
  • versgemalen peper
  • zout

Meng het citroensap met de suiker totdat de suiker is opgelost. Pers de knoflooktenen uit en meng deze met het citroensap. Voeg de crème fraîche en kruiden toe en roer goed door elkaar. Voeg naar smaak versgemalen peper en zout toe. Doe er eventueel wat theelepels water of yoghurt bij voor een iets dunnere saus.