Getest door de redactie

Geproefd: de nr. 1 ketjap van Indonesië

Getest door de redactie

Geproefd: de nr. 1 ketjap van Indonesië

De redactie van CookLoveShare is – natuurlijk – dol op koken en probeert graag iets nieuws uit. Van onbekende en nieuwe producten tot verrassende smaakcombi’s. In de rubriek ‘Getest’ lees je hier alles over.

Deze keer maakt redacteur Nadine Indonesische babi ketjap met de nieuwe zoete dikke ketjap van Conimex Black Label. Vindt ze het een aanrader of zegt ze: laat maar liggen?

Nadine: “Met mijn Indonesische roots kook ik graag authentieke Aziatische gerechten. Veel daarvan zijn nog recepten van mijn oma, ook kook ik graag recepten uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuijk. Ik ben gek op Aziatische kruiden, specerijen, sauzen en andere smaakmakers: mijn hele keuken staat dan ook vol met de meest exotische potjes, pakjes en flessen uit het Verre Oosten. Conimex heeft nu de nr. 1 ketjap van Indonesië naar Nederland gehaald. Deze zoete dikke ketjap van het merk Bango is namelijk gemaakt met natuurlijke ingrediënten én perfect om gerechten zoals nasi goreng, saté, sambal goreng tempé, soto, semoer daging en babi ketjap die echte authentieke Indonesische smaak mee te geven. Hij doet het perfect in mijn smoor van varkensvlees: de saus dikt lekker in (precies zoals het hoort bij babi ketjap) en haalt de heerlijke smaak van de speklappen naar boven. Ook doet ie het goed in sambal ketjap: een pittige dipsaus voor bijvoorbeeld gebakken tahoe en komkommer. Kortom: een welkome nieuwe gast in mijn keuken!”

Selamat makan!

Recept babi ketjap

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 600 g varkensvlees (ik heb speklappen gebruikt)
  • 5 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 1 grote ui (fijngesnipperd)
  • 5 cm verse gember (fijngehakt)
  • 1/2 flesje Conimex zoete dikke ketjap (Black Label)
  • 30 gr gula djawa (Javaanse bruine suiker) of bruine basterdsuiker
  • 3 el (rijst)azijn
  • zout en witte peper
De nr. 1 ketjap van Indonesië 4

Ingrediënten babi ketjap

En zo maak je het:

  • Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Bestrooi met wat zout en witte peper en bak het rondom bruin in wat plantaardige olie.
  • Maak de uien, knoflook en gember heel fijn in een tjobek (vijzel) of keukenmachine, zodat er een ietwat gladde boemboe (pasta) ontstaat.
  • Bak de boemboe even mee met de speklappen, zodat de sterke en rauwige smaak er wat van af is.
  • Voeg dan de ketjap, gula djawa en de (rijst)azijn toe.
  • Laat het vlees op een laag vuurtje sudderen totdat de saus lekker ingekookt en ingedikt is (ongeveer 45 min. tot 60 min.).
Conimex zoete dikke ketjap

Babi ketjap met gado gado

Bereidingstip

Als je de babi ketjap een dag laat staan, wordt de smaak alleen maar beter (bewaar dan afgedekt in de koelkast). Het is dus een prima gerecht om van te voren te bereiden.

Variatietips

  • In plaats van azijn kun je ook citroensap gebruiken.
  • Je kunt bijna elk soort varkensvlees in dit recept  gebruiken: hamlappen, speklappen, varkenslappen, varkenshaas. Het enige verschil is de tijd dat het vlees moet sudderen. Als het lang moet sudderen, voeg dan nog wat water toe.
  • Meng 3 el Conimex zoete dikke ketjap met 1 el citroensap, 1 teen fijngehakte knoflook en sambal oelek naar smaak en je hebt sambal ketjap om lekker in te dippen.
De nr. 1 ketjap van Indonesië 1

Sambal ketjap

Combinatietips

  • Altijd goed met witte rijst en sperzieboontjes of gado gado (zoals op de foto).
  • Babi ketjap is ook heerlijk met zure komkommer en een bosuitje op een bao broodje.

(Tekst: Nadine Hofman)