Vers op je bord

Deze groenten en fruit zijn in augustus op hun best

Vers op je bord

Deze groenten en fruit zijn in augustus op hun best

Omdat seizoensgroenten en -fruit nu eenmaal het lekkerst zijn als ze vers geplukt op je bord liggen, hebben we een handig lijstje gemaakt. Deze producten zijn in augustus op hun best! 

  • Aardbei
  • Aalbes (rode besjes)
  • Abrikoos
  • Andijvie
  • Artisjok
  • Aubergine
  • Blauwe bes
  • Bramen
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Champignons
  • Courgette
  • Cranberry
  • Frambozen
  • Tomaten
  • Paprika
  • Peer
  • Rabarber
  • Rode biet
  • Spinazie
  • Sperziebonen
  • Tuinbonen
  • Vijgen
  • Witlof
  • Wortel
  • Zeekraal

Artisjok
Je herkent een verse artisjok wanneer de blaadjes dicht tegen elkaar aan liggen en er fris uitzien. Staan de blaadjes uit elkaar en van de knop af, dan is de artisjok te rijp en niet meer lekker. Is er geen verse artisjok verkrijgbaar? Dan zijn artisjokharten uit pot of blik een prima alternatief.

Zomerfruit
In augustus valt er natuurlijk volop fruit te plukken! Zomerfruit als rode bessen, blauwe bessen, bramen en frambozen is in deze tijd van het jaar op z’n zoetst en sappigst.

Tomaten
Ook heerlijk deze maand: tomaten. Verse tomaten zijn rood en glanzend, hebben een gave schil en voelen stevig aan. Tomaten zijn vaak al rijp als je ze koopt en dus geschikt om meteen op te eten. Omdat ze vers het allerlekkerst zijn, kun je ze het beste kopen op de dag dat je ze wilt gebruiken.

Rabarber
Goed om te weten: sommige soorten rabarber zijn zoeten dan andere. Je kunt dit zien aan de steel of het voetje van de stengels. Rabarber met roze/rode voetjes zijn zoeter dan de witte voetjes. Met de bleek/roze rabarber als uitzondering. Deze is zo zoet dat je het zelfs kunt gebruiken zonder suiker (voor gebak of nagerechten).

Paprika
Van april tot en met oktober zijn de Nederlandse paprika’s goed verkrijgbaar. Van de verschillende kleuren paprika is de groene paprika het minst zoet en de oranje paprika het meest zoet. Ook bevat de oranje paprika meer vitamine C, A, B1 en B2 en dunner vruchtvlees. Je kunt ’m dus gemakkelijk uit het knuistje eten.

Lees ook: Salade van rabarber met witte asperges en aardbei
Lees ook: Salade van tuinbonen met artisjok en venkel
Lees ook: Artisjok uit de oven