Food Academy

Spice it up!

Food Academy

Spice it up!

Met smaakmakers als gember, kerrie en saffraan ruikt je keuken zo als een exotisch oord. Maar wat zijn die specerijen nu eigenlijk precies? En hoe gebruik je ze?

Veelzijdige wortel

Gedroogde gember wordt gezien als een specerij. Vers is het een wortel. Zowel vers als gedroogd geeft het smaak aan een bouillon, een curry, stoofpot of je eigen satésaus. Nog simpeler: doe een paar plakjes verse gember in kokend water en klaar is je thee.

Spice it up! 1

In de mix

Kerrie is geen specerij, maar een specerijenmix. En dus heeft menig familie, winkel of bedrijf waar dan ook ter wereld zijn eigen kerrie. Het gaat meestal om een mengsel van kurkuma (dat zorgt voor de gele kleur), komijn, peper, gember, koriander en bijvoorbeeld kruidnagel. Zelf kerrie maken? Varieer erop los! Hou je van warme smaken? Voeg wat kaneel toe. Liever scherp? Meng er wat cayennepeper door.

Op temperatuur

Specerijen worden lekkerder als je ze verwarmt. Bak ze dus mee met je vlees of groenten, of bak de specerijen even aan in wat olie om ze daarna toe te voegen aan bijvoorbeeld een soep of saus. Je kunt ze ook zo uit het potje ‘rauw’ gebruiken, maar gebruik dan niet te veel, dat maakt een gerecht snel bitter.

Ras el wat?

Garam masala en ras el hanout: die specerijen-mengsels worden nogal eens genoemd in recep-ten. Maar waaruit bestaan ze? Garam masala is bekend uit de Indiase keuken en varieert van mild en zoet tot kruidig en pittig. Gebruik het in een Indiase stoofpot met bijvoorbeeld linzen of pompoen. Ras el hanout komt uit de Marokkaanse keuken en is lekker bij kip en lamsvlees, maar zeker ook bij aubergine en kikkererwten.

Ga voor goud

Saffraan: wat is het nou? Een specerij? Kruid? Groente? Waarschijnlijk zien de meeste mensen het als een specerij. De gedroogde stampers van een krokus maken, als je kijkt naar de prijs per kilo, hun bijnaam ‘het rode goud’ meer dan waar. Maar zo veel heb je er, in tegenstelling tot goud, niet van nodig. Stoof saffraan mee met een paella voor de geweldige kleur en bitterzoete smaak. Saffraan is ook lekker in stoofgerechten met kip of lamsvlees, of een risotto.