70 jaar SAS

Vliegtuig-eten waar je U tegen zegt

70 jaar SAS

Vliegtuig-eten waar je U tegen zegt

Wat heb jij voor het laatst gegeten aan boord van een vliegtuig? Vast geen kreeft en je hebt waarschijnlijk ook geen tafelkleed over je tafeltje gehad. Laat staan dat de chef een hele zalm in het gangpad voor je aansnijdt, met een vlijmscherp mes.

70 jaar SAS

Ter ere van het 70-jarige bestaan van de SAS (Scandinavian Airlines), zijn er foto’s vrijgegeven van het eten aan boord anno 1950-1980. Het lijkt wel een film, zo moeilijk is het voor te stellen dat dit daadwerkelijk aan boord van het vliegtuig geserveerd werd. Kreeft, kalkoen, kaviaar, verse zalm en zelfs hele hammen. 

Ook aan de drank ontbrak het niet. Een cocktail, een glas whisky, wijn of gewoon een fles champagne; even een belletje en de drankkar kwam voor je aangerold.

Vliegtuig-eten waar je U tegen zegt 1

Vliegtuig-eten waar je U tegen zegt 4

Eerste klas

In de eerste klas werd er zelfs gegeten van porseleinen borden. De economy class at wel gewoon van de vertrouwde plastic dienbladen. Hoe dan ook, het zag er een stuk culinairder uit dan vandaag de dag.

Wij dromen nog even lekker weg bij deze prachtige beelden.

Vliegtuig-eten waar je U tegen zegt 5

Vliegtuig-eten waar je U tegen zegt 8

Vliegtuig-eten waar je U tegen zegt 9

Vliegtuig-eten waar je U tegen zegt 6

(Tekst: Barbara van Limburg Stirum. Beeld: Sas Museet. Bron: Mashable)

Lees ook: waarom smaak emotie oproept.
Lees ook: vis aan boord? Vis op de BBQ! 
Lees ook: nóg meer over de Scandinavische keuken.