Aspergeterrine met salsa van gerookte zalm

Aspergeterrine met salsa van gerookte zalm

Ik heb alle tijd Iets moeilijker Iets duurder

Aspergeterrine met salsa van gerookte zalm

Ingrediënten voor 4 personen
  • Ingrediënten

    • 150 g gerookte zalm
    • 5 el
    • 500 g witte asperges
    • 500 g groene asperges
    • 1 lente-ui
    • 16 g
    • 1 tl vloeibare honing
    • 1 tl mierikswortelpasta (uit bokaaltje)
    • 400 ml (min. 35% VG)
    • 1 el olijfolie
    • nootmuskaat
    • 3 takjes
    • peper
    • zout
Meer dan 1 uur

Bereiding

  1. Bekleed een terrine of cakevorm (26 cm) met plasticfolie.

  2. Was de groene asperges (schillen hoeft niet) en breek de houtachtige uiteindes er vanaf. 

  3. Schil de witte asperges en snijd ze in stukjes. Kook de schillen en de eindjes 5 minuten in een pan met 300 ml water, een snufje zout, 3 eetlepels citroensap en nootmuskaat. Haal de schillen er na 5 minuten uit.

  4. Doe de stukjes witte asperge in het kookvocht en laat afgedekt 5 minuten koken.

  5. Voeg de groene asperges toe aan de pan en laat 5 minuten meekoken. Haal de pan van het vuur.

  6. Schep de groene asperges met een schuimspaan uit de pan en spoel ze meteen onder koud water. Snijd de stelen in stukjes van 1 cm en bewaar de kopjes voor de afwerking.

  7. Week de gelatine in koud water. Mix de witte asperges met het kookvocht en los er de uitgeknepen gelatine in op. Laat afkoelen tot de aspergepuree lobbig wordt.

  8. Klop de room op en spatel dit door de aspergepuree. Schep er ook de stukjes groene asperge door. Kruid met peper en zout. 

  9. Giet het mengsel in de vorm, dek af met plasticfolie en laat een nacht opstijven in de koelkast.

  10. Voor de salsa: Snijd de lente-ui in ringetjes, hak de dille, snijd de zalm in reepjes en meng dit alles door elkaar. Roer een dressing van 2 eetlepels citroensap, honing, mierikswortel, olijfolie, peper en zout. Maak er de salsa mee aan.

  11. Haal de aspergeterrine uit de vorm en werk het af met de groene aspergekopjes. Serveer de terrine met de salsa.