Baklava

Baklava

Ik heb alle tijd Iets moeilijker Iets duurder

Baklava

Ingrediënten voor 10 personen
  • Voor de siroop

    • 125 g (vloeibaar)
    • 300 g basterdsuiker
    • 2 el (vers)
    • 2.5 tl
  • Voor de vulling

    • 300 g pistachenoten (ongezouten)
    • 300 g walnoten
    • 120 g
    • 3 tl
    • 300 g (om in te vetten)
    • 1 citroen (rasp van de schil)
    • 450 g
Meer dan 1 uur

Bereiding

  1. Meng de suiker, honing, kaneel en water in een pan en laat het mengsel langzaam verwarmen. Los al roerend de suiker op en laat het mengsel 20 minuten pruttelen totdat de suiker ingekookt is.

  2. Breng het mengsel op smaak met wat citroensap. Zeef vervolgens het vocht en zet de siroop weg. Je kunt de siroop ook al een dag eerder maken. 

  3. Hak de pistache en walnoten fijn. Rooster ze vervolgens even in de pan of in een oven op 160 °C. 

  4. Meng de noten, de suiker en citroenschil rasp in een kom. Vet een bakblik in met boter en vul hem in laagjes op. Begin met filodeeg, leg hier het notenmengsel op en schenk hier wat siroop heen. Herhaal deze volgorde en sluit af met filodeeg. Bewaar een klein beetje siroop om mee te garneren!

  5. Smeer de bovenste laag in met wat boter. Verwarm de oven voor op 160 °C, zet het bakblik erin en bak de baklava bruin in ongeveer 55 minuten. 

  6. Laat de baklava vervolgens afkoelen en smeer de bovenkant in met het laatste beetje siroop. Serveer de baklava in vierkantjes of ruitjes met wat vanille ijs. 

Tip: de baklava is eerder gaar in een heteluchtoven, zet hiervoor het gebak 45 minuten in de oven.

Beeld: Dario Vuksanović

Misschien vind je dit ook wel lekker!