Belgische stoemp met speklap

Belgische stoemp met speklap

Mag even duren Makkelijk Iets duurder

Belgische stoemp met speklap

Ingrediënten voor 4 personen
  • Ingrediënten

    • 2 el appelstroop
    • 2 el zonnebloemolie
    • 8 speklapjes (dunne plakjes, ca. 75 g per stuk)
    • 1.2 kg bloemige aardappelen (geschild)
    • 150 g groene kool (in dunne reepjes)
    • 150 g witte kool (in dunne reepjes)
    • 150 g spruitjes (gehalveerd)
    • 200 g winterpeen (in kleine blokjes of plakjes)
    • 50 g margarine
    • zout en peper
Tussen 30 minuten en 1 uur

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Meng de appelstroop met de olie en peper en zout naar smaak. Meng het mengsel met de speklap.
  3. Verdeel de speklap over een ruime ovenschaal of ovenplaat en zet 20 minuten in de oven. Draai geregeld om.
  4. Schil ondertussen de aardappels. Doe ze in een pan ruim water en breng aan de kook. Voeg na 10 minuten de kool, spruitjes en wortel toe. Giet als de aardappels gaar zijn alles af maar bewaar wat van het kookwater.
  5. Voeg de margarine toe en stamp alles zo grof of fijn als je wilt. Maak het smeuïger met wat van het kookwater. Breng op smaak met peper en zout.

  6. Let tussendoor goed op de speklap want ze worden van goudbruin snel (te) donker. 

  7. Serveer de stamppot met de speklapjes.
  8. Shop de accessoires uit de video bij vtwonen

Dol op stamppot? Probeer dan zeker ook eens deze Italiaanse stamppot met worstjes.

Misschien vind je dit ook wel lekker!