Eend met sinaasappel en aardappelgratin

Eend met sinaasappel en aardappelgratin

Ik heb alle tijd Iets moeilijker Iets duurder

Eend met sinaasappel en aardappelgratin

Ingrediënten voor 4 personen
  • Ingrediënten

    • 1 wilde eend (2 kg)
    • margarine (om in te vetten)
    • 400 ml
    • knoflook
    • 1.5 kg vastkokende aardappelen
    • 400 g peultjes
    • 2 eieren
    • 600 ml
    • 50 g
    • 100 g (gemalen)
    • 6 sinaasappelen (bio)
    • 4 cl
    • 2 el
    • 1 el peperkorrel (rood)
    • 6 takjes
    • peper
    • zout
Meer dan 1 uur

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 

  2. Rasp de schil van 2 sinaasappels. Schil 3 sinaasappels tot op het vruchvlees en snijd de partjes los tussen de vliesjes. Vang het sap op. Pers de rest van de sinaasappels. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. 

  3. Kruid de eend aan de binnen-en buitenkant met peper en zout. Vul op met 2 takjes tijm en leg de eend in een braadslee. Zet 1,5 uur in de oven. Besprenkel het vlees geregeld met de bouillon. Kwast ze na een uur baktijd in met honing.

  4. Wrijf een ovenschaal in met knoflook en vet in met margarine. Schik de aardappelen in de ovenschaal en kruid met peper en zout. 

  5. Roer de eieren los met de melk en de room. Giet het mengsel over de aardappelen. Bestrooi met gemalen kaas en bak de gratin 30 minuten mee in de oven.

  6. Laat de eend rusten in de uitgeschakelde oven. Vang het braadvocht op en laat kort inkoken. Voeg het sinaasappelsap en de rode peper toe.

  7. Rits de blaadjes van 2 takjes tijm en doe ze bij de saus. Breng op smaak met sinaasappellikeur en zout. Voeg de partjes sinaasappel en de geraspte schil toe en warm op in de saus.

  8. Blancheer de peultjes 2 minuten in kokend water. Laat uitlekken. Verdeel de eend met de saus over warme borden. Werk af met peultjes en de rest van de tijm. Serveer met de gratin.

Misschien vind je dit ook wel lekker!