Eggs benedict

Eggs benedict

Snel klaar Iets moeilijker Iets duurder

Eggs benedict

Ingrediënten voor 4 personen
  • Ingrediënten

    • 100 ml witte wijn
    • 100 ml (witte wijn)
    • 6 eieren
    • 4 plakjes achterham
    • 1 sjalotje (fijngesnipperd)
    • 5 peperkorrels (gekneusd)
    • 125 g
    • bieslook (een paar sprietjes, fijngesneden)
    • zout en peper
    • 4 broodjes (beschuitbollen of English muffins, gehalveerd)
Minder dan 30 minuten

Bereiding

  1. Meng in een steelpan de witte wijn met de helft van de azijn, het sjalotje en de peperkorrels. Laat op heel laag vuur koken tot het vocht is verdampt tot ongeveer een kwart. Schenk door een zeef en bewaar het vocht, gooi de rest weg.
  2. Breek 1 ei boven een bakje, zorg ervoor dat de dooier heel blijft. Breng water in een steelpan aan de kook. Voeg de rest van de azijn en wat zout toe en maak door met een pollepel te roeren een draaikolk.
  3. Schenk het ei uit het bakje in de kolk; hierdoor blijft het ei in het midden van de pan mooi bij elkaar. Laat het water net niet koken en pocheer het ei een paar minuten tot het wit is gestold, maar de dooier nog zacht is. Schep het ei uit de pan met een schuimspaan en leg het in een diep bord.
  4. Pocheer op deze manier nog 3 eieren.
  5. Laat de boter smelten in een steelpan. Splits in de tussentijd de andere eieren en doe de dooiers in een vuurvaste kom. Het eiwit kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een (mini-)pavlova.
  6. Meng de dooiers met de ingekookte wijn. Zet de kom op een pan zacht kokend water. Laat de kom het water niet raken. Klop de dooiers zodat ze wat bleker worden. Meng beetje bij beetje de gesmolten boter erdoor tot je een dikke saus hebt.

  7. Draai het vuur uit als je op de helft bent met het toevoegen van de boter. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Rooster de muffins, beschuitbollen of broodjes. Leg er een plak ham op. Schenk wat van het hete water uit de pan over de eieren zodat ze weer een beetje warm worden en leg de eieren op de ham. Schep naar smaak de saus erover en garneer met bieslook.
  9. Tip: liever een vegetarische variant? Vervang de ham door kort gebakken spinazie. Je hebt dan een egg florentine.

Misschien vind je dit ook wel lekker!