Frans Fougasse brood met ansjovis en olijventapenade

Frans Fougasse brood met ansjovis en olijventapenade

Snel klaar Iets moeilijker Goedkoop

Frans Fougasse brood met ansjovis en olijventapenade

Ingrediënten voor 3 personen
    • 700 g
    • 5 g
    • 25 g
    • fleur de sel
    • 8 zwarte olijven
    • 5 ansjovissen
    • 4 el olijfolie (+ iets extra)
    • 1 tl Provençaalse kruiden
  • Voor de olijventapenade

    • 2 teentjes
    • peper en zout
    • 200 g zwarte olijven (ontpit of groene olijven)
    • 4 ansjovissen
    • olijfolie
Minder dan 30 minuten + rijzen + in de oven

  1. Snijd de ansjovisfilets en de olijven in stukjes.

  2. Los de gist op in 400 ml water op kamertemperatuur. Meng in een ruime kom de bloem met het zout. Giet er het gistmengsel en de olijfolie bij en meng tot een samenhangend deeg. Kneed dan 15 minuten goed door tot een elastisch deeg. 

  3. Doe de ansjovis en olijven bij het deeg en kneed kort door tot ze goed met het deeg gemengd zijn. Vorm een bal van het deeg, leg in een schone kom en dek af met huishoudfolie. Laat rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is (ongeveer 1 uur).

  4. Verdeel het deeg in 3 gelijke delen en rol op. Rol elk stuk met de deegrol uit tot een cirkel van zo’n 2 cm dik en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Dek opnieuw af met huishoudfolie en laat nog 15 minuten rusten.

  5. Verwarm de oven voor op 180 °C.

  6. Snijd de broden in met een scherp mes of een schaar, zoals de nerven van een blad. Trek de insnijdingen een beetje open. Bestrijk de broden met olijfolie en bestrooi ze met Provençaalse kruiden en wat fleur de sel.

  7. Bak de broden 25 minuten in de oven. Haal ze van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.

  8. Voor de olijventapenade: Maal de olijven samen met de ansjovis, de knoflook en de kruiden fijn in een vijzel (of in een hakmolentje). Giet er beetje bij beetje wat olijfolie bij tot de tapenade de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de tapenade bij het brood.

Misschien vind je dit ook wel lekker!