Gâteau de crêpes à la Florentine

Gâteau de crêpes à la Florentine

Ik heb alle tijd Makkelijk Goedkoop

Gâteau de crêpes à la Florentine

Ingrediënten voor 4 personen
  • Ingrediënten

    • snufje peper en zout
    • 4 el margarine (voor de flensjes)
    • 6 dl
    • 120 g gruyèrekaas (grof geraspt, voor de vulling)
    • 0.5 tl zout (voor de flensjes)
    • 4 eieren (voor de flensjes)
    • 0.25 l melk (voor de flensjes)
    • 1 ei (voor de flensjes)
    • 1 zonnebloemolie
    • 120 g (voor de flensjes)
    • 120 g champignons (fijngehakt, voor de vulling)
    • 1 el sjalot (of lente-ui, fijngesneden, voor de vulling)
    • 225 g (bijv. monchou, voor de vulling)
    • 275 g
    • 0.5 dl slagroom (voor de vulling)
    • 1 nootmuskaat
    • 4 el margarine (gesmolten, voor de flensjes)
Meer dan 1 uur

Bereiding

  1. Doe voor de flensjes de melk met ¼ l koud water, de eieren en het zout in een blender, strooi de bloem erop en schenk de boter erbij. Laat 1 minuut op volle snelheid draaien, spatel eventuele bloem langs de rand van de kom los en laat nog 2-3 seconden draaien.

  2. Zet het beslag 2 uur afgedekt in de koelkast. Verhit één of twee koekenpannen of flensjespannen van 16-18 cm en bak hierin 25 à 30 heel dunne flensjes. Houd ze warm op een bord boven op een pan heet water of een oven van 80ºC.

  3. Smelt voor de vullingen de boter, roer de bloem erdoor en laat 1 minuut koken. Breng de melk tegen de kook aan en klop hem geleidelijk door het bloem-botermengsel. Laat nog 1 minuut koken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Draai het vuur laag en roer er lepel voor lepel de slagroom door.

  4. Laat de saus zachtjes koken; hij moet zo dik zijn dat hij net aan de lepel blijft hangen. Neem de pan van het vuur, breng op smaak met peper en zout en roer de kaas, op 2 eetlepels na, door de saus.

  5. Blancheer de spinazie, laat uitlekken, hak hem fijn en druk al het vocht eruit. Verhit 2 eetlepels boter en fruit hierin de sjalot. Bak de spinazie 2-3 minuten mee en roer er dan ¾ dl kaassaus door. Laat met het deksel op de pan 8-10 minuten zachtjes trekken en breng op smaak met peper en zout. Zet apart.

  6. Wrijf de roomkaas met peper en zout fijn, klop er ¾ dl kaassaus door en daarna het ei. Verhit 2 eetlepels boter en fruit hierin de sjalot. Bak de champignons 2-3 minuten mee. Klop door het roomkaasmengsel en breng op smaak met peper en zout. Vet voor het maken van de taart een ronde ovenvaste schaal van 23 cm in en leg er een flensje in. Smeer er een dun laagje champignonvulling op, druk er een flensje op, besmeer met een een laagje spinazievulling en ga zo door tot de crêpes en vulling op zijn.

  7. Eindig met een flensje en schenk de rest van de kaassaus op en naast de taart. Bestrooi bovenop met de rest van de kaas en verdeel er klontjes boter over. Verwarm de oven voor op 175ºC en laat de taart hierin door en door warm worden en licht kleuren. Laat 10 minuten onder folie rusten alvorens de taart aan te snijden. Serveer in punten.