Kiplasagne met courgette en filodeeg

Kiplasagne met courgette en filodeeg

Met slimme tip van Sandra Ysbrandy
Mag even duren Makkelijk Goedkoop

Kiplasagne met courgette en filodeeg

Ingrediënten voor 4 personen
  • Ingrediënten

    • 2 teentjes knoflook
    • 2 el olijfolie
    • 500 g kipfilets
    • 2 limoenen (biologisch)
    • 200 ml kookroom light
    • 60 g (verse)
    • 1 bakje champignon
    • 4 tomaten
    • 8 vellen filodeeg (15 g)
    • 2 courgettes (200 g)
Tussen 30 minuten en 1 uur

Bereiding

  1. Zet een pannetje water op het vuur om de tomaten te pellen. Snijd het kroontje eruit en maak een kruisje aan de onderkant. Verwarm de oven voor op 200°C

  2. Doe de tomaten tien tellen in kokend water, spoel ze koud en verwijder het vel. Maak de tomaten verder schoon door het in parten te snijden en het zaad te verwijderen. 

  3. Pureer de tomaat, champignons en basilicum in een keukenmachine of blender. Stukjes in de tapenade mag best, maar niet te groot. Snijd de filodeeg in gelijke stukken zodat je vier plakjes per persoon hebt.

  4. Bak het filodeeg op een plaat in de oven op ongeveer 200°C in een paar minuten goudbruin.

  5. Snijd de kip in dunne plakken en smeer ze met een kwastje in met olie en geperste knoflook. Snijd de courgette ook in lange dunne plakken met een kaasschaaf en smeer in. Laat de grillpan langzaam heet worden zodat de warmte goed wordt opgenomen.

  6. Grill de kip kort aan beide kanten, natuurlijk even een kwartslag draaien voor de ruit. Grill ook de courgette.

  7. Maak een warme saus van de kookroom light met wat verse blaadjes basilicum. Van de limoentjes gebruik je de rasp van de schil en het sap voor in de saus.

  8. Nu wordt het een kwestie van opbouwen. Besmeer de filodeeg met tapenade en bedek met stukjes kip, courgette en warme saus. Stapel door totdat je mooie torentjes krijgt.

  9. Door de laagjes lijkt het net lasagne. Voorzichtig op tafel zetten. Lekker met aardappels, meergranenrijst of volkorenpasta, aan jou de keus!
  10. Tip van Sandra: kies de kleinste courgettes die je kunt krijgen. Hoe kleiner hoe lekkerder. Kleinere exemplaren hebben niet alleen meer smaak, ze zijn ook steviger en verliezen minder vocht tijdens het bakken of grillen.