Herfstachtige lamsfilet

Herfstachtige lamsfilet

Ik heb alle tijd Iets moeilijker Iets duurder

Herfstachtige lamsfilet

Ingrediënten voor 4 personen
  • Ingrediënten

    • 600 g lamsfilets
    • 5 cl
    • 3 sjalotten (fijngehakt)
    • 25 cl (bosbier)
    • 50 g walnoten (gepeld, gehakt)
    • 2 jeneverbessen
    • 1 dl room
    • 1 dl vleesbouillon
    • 400 g gemengde bospaddenstoelen (in zeer dunne schijven)
    • 3 aardappels (bintje, in vorm gesneden)
    • peper
    • zout
    • 1 takje citroenmelisse (of munt)
    • 75 g margarine (om te bakken)
Meer dan 1 uur

Bereiding

  1. Spoel de bleekselderij en snijd fijn. Pel de gepelde walnoten en hak ze in stukjes. Pel de sjalotten en hak eveneens zeer fijn.

  2. Spoel de appels en droog af. Snijd de onderkant eraf, zodat het kroontje verwijderd is. Op deze manier blijven de appelen staan. Snijd van de bovenzijde een hoedje van ongeveer 1 centimeter. Laat het steeltje eraan. Verwijder het klokhuis met een scherp mesje of een appelboor. Hol verder uit tot er een dikte van 1 centimeter aan vruchtvlees overblijft.

  3. Snijd de lamsfilet in gelijke delen zodat elk stuk dezelfde hoogte heeft als de appelen.

  4. Wrijf de paddenstoelen schoon met keukenpapier en snijd ze in zeer dunne schijven.

  5. Schil de aardappels en snijd in de lengte in schijven van 1 centimeter dikte. Geef iedere schijf de vorm van een herfstblad (als sjabloon kan eventueel een echt blad, dat goed afgespoeld is worden gebruikt). Om een nervenpatroon te maken, maak met de punt van een scherp mes insnijdingen.

  6. Plaats in iedere appel een stukje lamsfilet. Zet de appels naast elkaar in een kom en giet er het bosbier en de jenever overheen. Voeg de fijngesneden selderij, de jeneverbessen en de helft van de walnoten erbij. Dek de kom af en laat ten minste enkele uren marineren in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen vermengen.

  7. Laat een klontje margarine in een pan smelten en bak hierin de paddenstoelen. Kruid met peper en zout. Haal de stevig geworden paddenstoelen uit de pan en houd ze warm.

  8. Haal de appels uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Laat ze aan de boven- en onderzijde bruinen in dezelfde pan van de paddenstoelen samen met de fijngesnipperde sjalotten. Kruid met peper en zout. Giet het marinadevocht en de bouillon erover.

  9. Plaats de hoedjes terug op de appels en laat het geheel op een heet vuur ongeveer 15 minuten garen (dit kan ook in de magnetron).

  10. Bak de 'herfstblaadjes' in heet frituurvet net zoals patat.

  11. Neem de gare appels voorzichtig uit de pan en houd ze warm. Zeef het stoofvocht en laat snel inkoken. Voeg de room toe, laat goed doorkoken, neem van het vuur en voeg de rest van de fijngehakte walnoten toe.

  12. Schep in het midden van voorverwarmde borden enkele eetlepels saus. Plaats hierop de appels. Steek naast elk steeltje een blaadje citroenmelisse (of munt). Werk af met enkele gefrituurde aardappelblaadjes en de paddenstoelschijven.