Mosterdsoep met Tilburgse kaasbitterballen

Mosterdsoep met Tilburgse kaasbitterballen

Uit het kookboek van Guus Meeuwis
Mag even duren Makkelijk Iets duurder

Mosterdsoep met Tilburgse kaasbitterballen

Ingrediënten voor 4 personen
  • kaasbitterballen:

    • bitterballen (12-15 stuks)
    • 2 sjalotten
    • 125 g
    • 250 g
    • 100 ml (La Trappe (Tilburgs abdijbier) of ander donker bier)
    • 400 ml
    • 250 g (van de Ruurhoeve (of andere oude kaas))
    • 2 takjes
    • arachideolie (om in te frituren)
    • 4 eieren
    • 250 g
  • soep:

    • 250 g knolselderij
    • 1 ui
    • 4 teentjes
    • 250 g champignons
    • 1 takje tijm
    • 1 takje rozemarijn
    • 50 g
    • 50 g
Tussen 30 minuten en 1 uur

Bereiding:

  1. Bereidingstijd: 60 min. + 2 uur wachttijd

  2. Begin met de bitterballen. Pel en snipper de sjalotten. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de sjalotten aan. Voeg in één keer 150 gram van de bloem al roerend toe en laat ca. 4 minuten garen.

  3. Blus af met het bier en schenk de kippenbouillon erbij. Verwarm op laag vuur en blijf roeren tot er een gladde, gebonden ragout ontstaat. Laat 10-15 minuten zachtjes koken.
  4. Snijd de kaas in blokjes. Pluk de blaadjes van de peterselie en hak ze fijn. Roer de kaas en de peterselie door de ragout en neem de pan van het vuur. Schenk de ragout in een ondiepe schaal, laat afkoelen en minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  5. Voor de soep: schil de knolselderij en snijd in blokjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de champignons in grove stukken. Ris de blaadjes van de tijm en de naaldjes van de rozemarijn.

  6. Verhit een soeppan en smelt hierin de boter. Voeg de knolselderij, ui, knoflook, champignons, tijm en rozemarijn toe en laat even stoven. Roer de bloem erdoor en laat de roux ca. 10 minuten garen.
  7. Voeg de koude bouillon toe, roer goed door en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 10 minuten doorkoken.
  8. Pureer de soep met een staafmixer en roer de room en het bier erdoor. Schenk de soep door een zeef en roer de mosterd erdoorheen.
  9. Recept afkomstig uit: Het lekkerste van Guus en Dick, Kosmos Uitgevers

Het lekkerste van Guus en Dick (p.20): ‘Mosterd is zo’n mooi ingrediënt, het heeft zoveel smaak. Ik ben echt een mosterdman. En Guus, of eigenlijk zijn broer Marc, vond dat er gewoon een bitterbal bij moest, als ballen bij de soep. Als je die vult met oude kaas, heb je een mooie en herkenbare combinatie van kaas en mosterd.' (Dick Middelweerd)

Benieuwd naar meer recepten uit het kookboek van Guus Meeuwis? Op CookLoveShare vind je ook het recept voor Hete bliksem van zoete aardappel en Pavlova's met rood fruit.

Misschien vind je dit ook wel lekker!