Oosterse gegrilde tonijn met ronde rijst, paksoi, knoflook en koriander

Oosterse gegrilde tonijn met ronde rijst, paksoi, knoflook en koriander

Mag even duren Makkelijk Goedkoop

Oosterse gegrilde tonijn met ronde rijst, paksoi, knoflook en koriander

Ingrediënten voor 4 personen
  • Ingrediënten

    • 3 el
    • 1 bosje koriander (fijngesneden)
    • 1 limoen
    • zwarte peper versgemalen
    • 2 tenen knoflook (in kleine reepjes)
    • 5 bosuitjes (in dunne reepjes)
    • 1 à 2 rode (spaanse) pepers (in dunne reepjes)
    • 5 stengels paksoi (in reepjes van ongeveer 1 cm)
    • 1 stuk verse gember ten grootte van een duim (geraspt)
    • 4 moten verse (geen bluefin!) tonijn
    • 250 g gekookte ronde zilvervliesrijst
    • 1 Japanse sojasaus
Tussen 30 minuten en 1 uur

Bereiding

  1. Zorg dat alle ingrediënten (gesneden, gekookt, geraspt) klaarstaan. 

  2. In elk diep bord schep je genoeg rijst voor 1 persoon. Niet te veel, vergeet niet dat er nog van alles bovenop komt. 

  3. Marineer de tonijn even in een beetje (kleine eetlepel) sesamolie. Maal hier wat peper over aan beide kanten. Verhit een grillpan en bak de moten tonijn ongeveer 2 minuten aan elke kant, hij moet nog rosé zijn aan de binnenkant. Leg de tonijn daarna even apart, je kunt hem afdekken met een bordje, of inpakken in aluminiumfolie. 

  4. Verhit een wok en giet hier de rest van de sesamolie in. Voeg er nu de rode peper, de bosuitjes, de gember en de knoflook aan toe. Schep snel om op hoog vuur totdat het zacht begint te worden (na een kleine minuut). Voeg nu de paksoi toe en schep alles om totdat ook de paksoi glazig is geworden. Voeg nu een flinke scheut (naar smaak!) van de sojasaus toe. Haal direct van het vuur en meng dit door de rijst. 

  5. Snijd de tonijn in stukjes, je kunt kiezen voor plakjes of kleine stukjes, wat je zelf lekker vindt. Verdeel de rijst over de borden en schep op elk bord op de rijst ¼ van de gesneden tonijn. Drapeer hier de koriander op en wat druppels limoen. Serveer met het flesje sojasaus zodat je later, aan tafel, nog eventueel iets kunt toevoegen.