Oud-Hollandse appeltaart met vanille-ijs

Oud-Hollandse appeltaart met vanille-ijs

Mag even duren Makkelijk Iets duurder

Oud-Hollandse appeltaart met vanille-ijs

Ingrediënten voor 8 personen
  • Ingrediënten

    • 300 g
    • 100 g witte basterdsuiker
    • 100 g rozijnen (en/of krenten)
    • 1 snufje zout
    • 220 g margarine, koud
    • 1 ei
    • 1 kg appels (elstar, jonagold of golden delicious)
    • 1.5 el custardpoeder
    • 50 g geschaafde amandelen
    • 1 bak Hertog Romige Vanille
Tussen 30 minuten en 1 uur

Bereiding

  1. Meng in een kom de bloem, witte basterdsuiker en een mespuntje zout door elkaar. 

  2. Snijd 200 g margarine in stukjes en schep ze door de bloem. Snijd de margarine met twee messen in nog kleinere stukjes door de bloem. Klop het ei los en voeg 3/4 aan de bloem toe. Kneed alles met koele hand snel tot een deegbal.

  3. Vet een springvorm (24 cm ø) in met margarine. Druk 3/4 van het deeg uit in de vorm. Zet de vorm en de rest van het deeg tot gebruik in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Meng in een kom de appel, rozijnen custard en amandelen door elkaar. Haal de vorm uit de koelkast en schep het appelmengsel erop.

  5. Bestuif het werkvlak met bloem. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van ca. 0.5 cm dik. Snijd het deeg in repen van ca. 1.5 cm breed. Leg de repen deeg in een ruitvorm op de vulling en druk ze aan de deegrand vast. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.

  6. Bak de taart één richel onder het midden in de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Verwijder de rand van de vorm en laat de taart verder afkoelen.

  7. Serveer de appeltaart in punten met een lekkere bol romige vanille ijs.
Bron: Hertog

Misschien vind je dit ook wel lekker!