Paasstol

Paasstol

Ik heb alle tijd Iets moeilijker Iets duurder

Paasstol

Ingrediënten voor 12 personen
    • 7 g
    • 1 dl melk (lauwwarm)
    • 230 g
    • 0.5 tl zout
    • 50 g basterdsuiker
    • 1 ei (losgeklopt)
    • 60 g rozijnen
    • 40 g gojibessen
    • 40 ml (vers)
    • 150 g pistachenootjes (gepeld, grof gehakt)
    • 1 pakje glazuur (wit)
    • 1 handje muisjes (roze)
    • 1.5 tl speculaaskruiden
Meer dan 1 uur

  1. Meng de gist met de melk. Zeef de bloem en meng het zout, 25 g van de suiker en de koekkruiden erdoor. Voeg het ei (houd een klein beetje apart) en het melk-gistmengsel toe. 

  2. Kneed met de hand of met behulp van een mixer met deeghaken tot een soepel en elastisch deeg. Vorm een bal en dek af met huishoudfolie.

  3. Laat het deeg op kamertemperatuur 60 minuten rijzen. Vermeng intussen de rozijnen en de bessen met het sinaasappelsap. Dek af met folie en laat 60 minuten staan. 

  4. Bestuif een werkblad met extra bloem en druk het deeg iets uit. Voeg de helft van de pistachenoten en de rest van de suiker bij het rozijnenmengsel en verdeel over het deeg

  5. Vouw het deeg enkele malen dubbel, uit en weer dubbel, zodat de vulling goed door het deeg mengt. Gebruik eventueel nog wat extra bloem, het deeg zal iets plakkerig worden. 

  6. Vorm een ovaal plat brood en leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een theedoek en laat nogmaals 60 minuten rijzen. 

  7. Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. 

  8. Bak het brood in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar. 

  9. Neem uit de oven en laat afkoelen. Verwarm het glazuur volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Bestrijk de bovenkant van het brood ermee en bestrooi met de rest van de noten en muisjes.