Pompoentaart

Pompoentaart

Mag even duren Iets moeilijker Iets duurder

Pompoentaart

Ingrediënten voor 4 personen
  • Ingrediënten

    • butternut- of flessenhalspompoen (450g)
    • 1 tl paprikapoeder
    • 150 ml crème fraîche of griekse yoghurt
    • 1 tl zout
    • 2 el geroosterde pompoenpitten
    • 3 el ijswater
    • 1 el venkelzaad
    • 3 kleine gedroogde chilipepers
    • 1 el tijmblaadjes
    • 125 g koude boter (in blokjes)
    • 200 g wilde spinazie
    • 175 g
    • 2 el olijfolie
    • 1 el tijm
    • 75 g (geraspt)
    • 1 el oregano
Tussen 30 minuten en 1 uur

Bereiding

  1. Meng voor het deeg de bloem, een snuf zout, verse tijmblaadjes en de koude boter snel in een keukenmachine tot een droog deeg. Voeg het ijskoude water toe en pulseer een paar keer tot het deeg nét samenkomt. Zonder keukenmachine kan ook, werk dan met koele handen en kneed het deeg niet te lang. Maak van het deeg een platte schijf, wikkel die in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.

  2. Verwijder intussen de zaden uit de pompoen, schil hem met een dunschiller en snij hem in blokjes van 2 x 2 cm. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Doe de kruiden (oregano, paprika, venkelzaad, tijm, zout en de gedroogde chilipepers of chilivlokken) in een vijzel, stamp ze fijn en wrijf met de helft hiervan de stukjes pompoen in. Besprenkel de pompoen met de olijfolie, hussel goed en verdeel over een bakplaat. Rooster dit 30 minuten in de oven.

  3. Verlaag de oventemperatuur tot 180ºC. Breng een grote pan water aan de kook, blancheer hierin de spinazie 30 seconden en laat uitlekken in een vergiet. Knijp al het vocht eruit. 

  4. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een schijf van ca. 35 cm doorsnede. Leg die op een grote, ingevette bakplaat. Beleg het deeg met de geroosterde pompoen en de spinazie, maar laat een buitenrand van 5 cm breed vrij. Meng de geraspte kaas met de rest van het kruidenmengsel.

  5. Verkruimel de pompoenpitten tussen de vingers en meng ze ook door de kaas met kruiden. Bestrooi met dit mengsel de vulling en vouw de deegrand eroverheen. Je kunt de taart tot hier maken en in de koelkast zetten tot het afbakken. Doe dit wel dezelfde dag, anders wordt het deeg te nat met de groenten erop.
  6. Bak in de voorverwarmde oven op 180 ºC de taart 30 minuten tot de korst goudbruin is. Serveer met een lik crème fraîche of Griekse yoghurt en strooi er wat verse tijm overheen.

Misschien vind je dit ook wel lekker!