Pruimentaart

Pruimentaart

Mag even duren Makkelijk Iets duurder

Pruimentaart

Ingrediënten voor 12 personen
  • Ingrediënten

    • 250 ml melk
    • 2 zakjes gedroogde gist
    • 1 zakje bakpoeder
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 240 g donkere basterdsuiker
    • 630 g tarwebloem
    • 1 tl speculaaskruiden
    • 2 potten pruimen
    • 2 eieren
    • 2 eierdooiers
    • 120 g kristalsuiker
    • 60 g Blue Band voor Koken, Bakken en Braden
Tussen 30 minuten en 1 uur

Bereiding

  1. Verwarm de helft van de melk tot lauwwarm. Strooi de gist in een ruime kom en schenk de warme melk erop, voeg 2 eetlepels basterdsuiker en 30 g bloem toe en klop met een garde door. Zet het beslag 15 minuten op een warme plaats.

  2. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier, vet de rand in en bestuif met bloem. Schud het overtollige bloem uit de vorm.
  3. Meng 470 g bloem met de basterdsuiker, de vanillesuiker en de speculaaskruiden in een ruime kom. 

  4. Laat de pruimen uitlekken, halveer ze en verwijder zonodig de pitten. 

  5. Verwarm de rest van de melk tot lauwwarm. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk het gistbeslag erin. Voeg de eieren met de dooiers toe en roer ze met de mixer door het beslag, roer wat van het bloemmengsel mee zodat het een dik beslag wordt. Voeg in een dun straaltje de warme melk toe en meng alles met de mixer goed door elkaar. 

  6. Dek de kom af met een stuk huishoudfolie en laat het in ca. 30 minuten op een warme tochtvrije plaats rijzen tot het dubbele volume.

  7. Verwarm de oven voor op 180 °C. 

  8. Wrijf voor het kruimeldeeg de kristalsuiker met 130 g bloem en de in stukjes gesneden margarine met de toppen van de vingers tot een kruimelig deeg en zet het tot gebruik in de koelkast.

  9. Doe het gerezen deeg over in de vorm, verdeel er de pruimen en het kruimeldeeg over en bak de cake in de voorverwarmde oven in ca. 45 minuten lichtbruin en gaar. Laat de cake op een taartrooster afkoelen.