Rabarbertaart met meringue

Rabarbertaart met meringue

Met slimme tips van Sandra Ysbrandy
Mag even duren Iets moeilijker Iets duurder

Rabarbertaart met meringue

Ingrediënten voor 4 personen
  • Ingrediënten

    • 200 g
    • 1 el vanillesuiker
    • 1 eidooier
    • snufje zout
    • 1 citroen (sap van)
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 200 g
    • 40 g amandelen (gemalen)
    • 3 eiwitten
    • 120 g
    • 0.5 tl citroenschil (geraspt)
    • 4 aardbeien
    • 500 g (mag ook uit pot)
    • 125 g margarine (ongezouten) (in blokjes)
Tussen 30 minuten en 1 uur

Bereiding

  1. Doe de bloem, 1 eetlepel vanillesuiker, de eidooier, de margarine en zout in een kom en mix tot een soepel deeg. Kneed tot een bal en wikkel in plasticfolie. Laat 1 uur rusten in de koelkast.

  2. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  3. Rol het deeg uit en bekleed een ingevette en met bloem bestoven taartvorm van 26 cm doorsnede. Duw het deeg goed aan tegen de rand en bedek het met bakpapier. Zet het deeg 10 minuten in de oven. Verwijder dan het bakpapier en zet nog 15 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster. Zet intussen de oven op grillstand.

  4. Maak de rabarber schoon en snijd in stukjes. Doe de rabarber samen met het citroensap, het zakje vanillesuiker en de geleisuiker in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten koken en neem dan van het vuur af. (In plaats van deze stap kun je ook een pot rabarbercompote gebruiken.)

  5. Bestrooi de taartbodem met amandelpoeder en schep er de rabarbercompote op. 

  6. Klop de eiwitten stijf met de poedersuiker en de citroenschil. 

  7. Verdeel de eiwitten over de rabarber en zet de taart 5 tot 10 minuten onder de grill. Laat afkoelen. Werk af met aardbeien (of bessen).

  8. Tip van Sandra: zorg er bij de meringue voor dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Als ze te koud zijn of net uit de koelkast komen dan kun je er minder makkelijk lucht in kloppen. Gebruik het liefst een metalen of glazen kom. Die kun je beter vetvrij krijgen dan een plastic kom.

  9. Eigelen over? Bewaar ze maximaal 2 tot 3 dagen in de koelkast met een klein laagje olie of water erop, anders drogen ze uit. Ook kun je eigelen invriezen. Klop ze dan los met 6 gram zout of suiker per 100 gram eigeel. Het zout of de suiker zorgen voor een lager vriespunt wat beter is voor het behoud van de structuur van de eidooier.