Watermeloen sorbet met in wijn gestoofde vijgen

Watermeloen sorbet met in wijn gestoofde vijgen

Met slimme tip van Sandra Ysbrandy
Mag even duren Iets moeilijker Iets duurder

Watermeloen sorbet met in wijn gestoofde vijgen

Ingrediënten voor 4 personen
  • Sorbet

    • 1.5 kg watermeloenen (vruchtvlees)
    • 200 g
    • 100 ml
    • 1 el gedroogde vijg (fijngesneden)
    • munt
    • 1 el krent
    • 1 el hazelnoot (fijngehakt)
    • 1 el amandel (fijngehakt)
  • Vijgen

    • 200 ml
    • 0.5 kaneelstokje
    • 2 el
    • 1.5 el
    • 6 vijgen (verse)
Tussen 30 minuten en 1 uur + opstijven

  1. Voor de sorbet: snijd het ontpitte vruchtvlees van de watermeloen in stukken en mix tot een gladde massa.

  2. Druk de meloen door een zeef en vang het sap op.

  3. Verwarm 200 ml water met de grenadine. Haal de siroop van het vuur en laat afkoelen.

  4. Schep de gemixte watermeloen met de gedroogde vijgen, de amandelen, de hazelnoten en de krenten door de siroop en laat opstijven in de koelkast (ca. 2 uur).

  5. Giet het mengsel in de ijsmachine en laat die draaien tot de sorbet klaar is (ca. 30 minuten). Geen ijsmachine? Schep het mengsel dan in een laag, metalen bakje in de diepvries en roer elk halfuur. Als het ijs kristallen begint te vormen, roer dan vaker.

  6. Voor de vijgen: breng de rode wijn met de kaneel en de honing aan de kook. Spoel de vijgen schoon en snijd ze ongeschild in vieren. Voeg ze toe aan de rode wijn en breng aan de kook.

  7. Haal van het vuur en laat de vijgen in de wijn afkoelen. Schep de vijgen er met een schuimspaan uit. Laat het rodewijnmengsel opnieuw op hoog vuur tot ongeveer de helft inkoken. 

  8. Neem het kaneelstokje eruit en breng op smaak met citroensap. Laat de saus opnieuw afkoelen. 

  9. Schenk de sorbet in gekoelde glaasjes, leg er een gepocheerde vijg en een muntblaadje bovenop en overgiet met de saus.

  10. Tip van Sandra: van watermeloen kun je ook heerlijk sap maken. Pureer stukken watermeloen in de blender, eventueel met ijs. Je kunt bovendien prosecco, wat suiker en citroensap toevoegen voor een feestelijke variant.