Zelfgemaakte bearnaisesaus

Zelfgemaakte bearnaisesaus

Ik heb alle tijd Iets moeilijker Goedkoop

Zelfgemaakte bearnaisesaus

Ingrediënten voor 4 personen
  • Ingrediënten

    • 1 l witte wijn
    • 2 el mosterdzaadjes
    • 4 sjalotten (grote)
    • 1 bosje dragon
    • 1 el zwarte peper (geplet)
    • 1 tl zout
    • 0.5 l witte wijnazijn
    • 250 g
    • 4 eidooiers
    • handje kervel (verse)
    • handje verse dragon
    • peper
    • zout
Meer dan 1 uur

Bereiding

  1. Voor de sausbasis: Doe de wijn, de sjalotten, de dragon, de zwarte peper, het zout, de witte wijnazijn en de mosterdzaad samen in een pannetje en breng tot tegen het kookpunt. Laat 2 à 3 uur zachtjes borrelen, net niet tegen het kookpunt aan, tot je ongeveer een halve liter vloeistof overhoudt.

  2. Giet de saus door een fijne zeef (of door een filter). Zorg ervoor dat de de sausbasis niet met de handen wordt aangeraakt. De saus blijft in een afgesloten fles of bokaal jaren houdbaar.

  3. Klaar de boter: Smelt de boter in een pannetje maar laat deze niet kleuren. Wanneer er witte vlokjes bovendrijven, schep deze er voorzichtig af. Giet de gesmolten gele boter voorzichtig over in een ander potje en zorg ervoor dat er geen witte vlokjes meekomen. Alleen het gele gedeelte is nodig.

  4. Doe de 4 eidooiers met 4 eetlepels sausbasis in een pannetje en zet dit op een kleinere pan met een bodempje water. Klop au bain-marie tot een stevige sabayon. Dit kan ook op een laag vuurtje maar houd dan een vinger tegen de pan om te voelen of het niet te warm wordt, en draai het vuur lager als de saus dampt (als de dooiers te warm worden, schiften ze). 

  5. Giet de geklaarde boter bij de saus. Klop de boter er eerst druppel per druppel door, daarna in een fijn straaltje, tot er een dikke, gebonden saus ontstaat.

  6. Hak de kervel en de dragon (alleen de blaadjes) fijn en roer ze door de saus. Kruid op het einde met peper en zout. Proef en doe er eventueel nog wat sausbasis bij.