Feit of fabel?

3 tips tegen griep en verkoudheid

Feit of fabel: dit helpt tegen de griep en verkoudheid

Kriebel in je keel, verstopte neus en een lamlendig gevoel: het heerst. Door de temperatuurswisseling zijn we allemaal vatbaarder voor vervelende virusjes als griep en verkoudheid. Wij hebben 3 huis- tuin en keukentips tegen de griep en/of verkoudheid voor je langs de feit-of-fabellat gelegd.

Kippensoep

Een veelgehoorde tip tegen griep is kippensoep eten. Als je vroeger ziek was, zette je moeder een pan op het vuur: goed voor je weerstand. Of dat echt zo is, is nooit wetenschappelijk bewezen. In ieder geval niet heel overtuigend. Feit is wel dat de warmte van de soep ervoor zorgt dat je neus gaat lopen, dit zorgt voor verlichting van de druk op je voorhoofdsholten. Het werkt hetzelfde als een stoombad.

Feit of Fabel?
De groenten in de soep kunnen natuurlijk geen kwaad, maar ontstekingsremmend werkt het niet. Het grootste voordeel dat je er van hebt, is dat het je een warm gevoel geeft en de herinnering naar de soep van je moeder vooral tussen je oren wonderen doet.

Fabel. Lees hier verder waarom

Je eigen medicijn

Een warme drank met gember, citroen en honing zou wonderen doen voor je weerstand. De gember werkt ontstekingsremmend, de honing verzacht het schrale gevoel in je keel en de citroen geeft je een vitamine-C-boost. Net als bij de soep, zorgt de warmte van de drank ervoor dat je verstopte neus gaat lopen.

Feit of fabel?
Net als bij de kippensoep; baat het niet, dan schaadt het niet, maar de griep ermee voorkomen, gaat je niet lukken. De griep is een virus en als je dat eenmaal te pakken hebt, kun je alleen maar uitzieken. Dat dit drankje verzachtend werkt, staat vast, maar een medicijn is het niet.

Fabel. Het is wel een goedkoop alternatief voor de keelpastilles en bruistabletten die je in de apotheek kunt kopen. Zo maak je het zelf.

Ui naast je bed

Deze Oudhollandsche tip doet het goed in tijden van verstopte neuzen. Halveer een ui en leg ‘m op je nachtkastje als je gaat slapen en de volgende dag is je neus snotvrij.

Feit of fabel?
Zodra je je mes in een ui zet ontstaat er een gas met de naam – onthoud ‘m voor Scrabble – ‘synpropaanthial-S-oxide’. Zodra dit gas in contact komt met vocht, ontstaat er een bijtend zuur. Als je een ui snijdt, moet je ervan janken, maar als je slaapt en je ogen dus dicht zijn, lost dit het opgehoopte vocht in je voorhoofdsholten op.

Feit.

Geen zin in een tranendal bij het snijden van een ui? Hier 6 traanvrije tips.

Het beste medicijn: uitzieken

Dus heb je het te pakken, dan is het een kwestie van uitzieken, goed drinken en rust nemen. Een beetje TLC doet natuurlijk ook wonderen. Laat je lekker verzorgen. Beterschap!

(Tekst: Merijn van den Boom. Beeld: Sanoma beeldbank/Martin Sandera)

Lees ook:

Foodfabelfeitjes ontrafeld
9 redenen om vaker bananen te eten
Recept: kruidige kippensoep

 

Toon meer