Weet wat je eet

5x curry-ingrediënten voor dummies

Wat je van ver haalt, is lekker, luidt het spreekwoord. Daar zijn wij, als liefhebbers van de wereldkeuken, het natuurlijk hélemaal mee eens. Maar van dat verre lekkers – waarvan we de naam soms nauwelijks kunnen uitspreken – hebben we vaak geen idéé wat het is. Daarom: 5x onmisbare curry-ingrediënten uitgelegd.

1. Kaffir 

Ofwel: limoenblad (kaffir lime leaves). Zoals de naam al doet vermoeden hebben deze gedroogde blaadjes een frisse limoen-smaak maar dan net iets intenser. Kaffir is een veelgebruikte smaakmaker in de Aziatische keuken en te koop bij onder andere de toko. Kaffir is een veelgebruikt ingrediënt in curry-gerechten. Probeer eens deze Groene Thaise kip curry of Thaise groene curry met reuzengarnalen en rijst.

5x curry-ingrediënten voor dummies 4

2. Citroengras

Ook wel sereh of serai genoemd. Je koopt de stengels vers (bij de toko), maar citroengras is ook in poedervorm, gedroogd of ingevroren verkrijgbaar. De grassoort is van oorsprong Indiaas en is onmisbaar in de Aziatische keuken. Citroengras smaakt en ruikt – zoals de naam al doet vermoeden – naar frisse en geurige citroen. Citroengras zit in veel curry’s, bijvoorbeeld in deze heerlijke Massaman curry met kip en aardappelen.

5x curry-ingrediënten voor dummies 3

3. Galanga

Deze bijzondere wortelstok krijgt ook wel de naam Thaise gember of laoswortel. Galanga hoort bij de gember-familie en ruikt een beetje zeepachtig (geen zorgen: het smaakt niet zo!). Je snijd de wortel in plakjes en stooft ze mee in geurige curries of soepen. Let op: je eet de wortel niet op, niet vergeten om eruit te halen voor serveren dus! Galanga wordt veel gebruikt in groene curry’s, bijvoorbeeld in onderstaande video met geurige, authentieke Thaise groene curry. Het uitgeschreven recept vind je hier.

5x curry-ingrediënten voor dummies 2

4. Kurkuma

Kurkuma is net als galangal gezellig lid van de gember-familie. Ook wel koenjit of ‘Indiase saffraan’ genoemd (dat laatste omdat het veel gebruikt wordt om het duurdere saffraan te vervangen). Geeft je curries een prachtige gele  kleur en een iets bittere, mosterd-achtige smaak. Je koopt ’t vers of in poedervorm: wij vinden die in poedervorm handig om altijd in huis te hebben. Kurkuma geeft deze verrukkelijke dahlsoep bijvoorbeeld een prachtige gele kleur en een krachtige smaak.

5x curry-ingrediënten voor dummies 1

5. Garam masala

Garam masala (letterlijk: ‘heet mengsel’) heeft een verwarmende werking op je lichaam. De kruidenmix bestaat uit een mengsel van onder andere zwarte en witte peperkorrels, groene en zwarte kardemom, nootmuskaat, steranijs, korianderzaad, kaneel en kruidnagel. Ja, een hele mond vol! Je kunt ’t kant-en-klaar kopen maar natuurlijk ook zelf maken (in een vijzel). Proeven? Duik de keuken in een maak deze Indiase zalmburger met yoghurt-munt dip of Indiase aardappel boontjessalade met garam masala.

5x curry-ingrediënten voor dummies 5

Tip: wil je nét zo veel smaak aan je curry’s geven, maar heb je geen zin of tijd in een rondje toko? In de curry pastes van Conimex zitten al deze geurige specerijen al verwerkt. Lekker makkelijk!

Nog meer weten over specerijen?

(Bron: aziatische-ingredienten.nl, Tekst: Simone Braaksma, Justine Wouterson)

5x curry-ingrediënten voor dummies

Toon meer