Lekker en gezond

5x vegetarische foodtrends

Vegetarisch en flexitarisch eten is al een trend op zich, want vegetarisch eten is hot. Het wordt steeds normaler dat we één of meerdere keren per week of zelfs helemaal het gebruikelijke stukje vlees of vis schrappen uit onze maaltijd. Meer plantaardig en minder dierlijk is het motto!

De meesten van ons zijn groot en sterk geworden met het dagelijkse stukje vlees, maar met alle kennis die we tegenwoordig hebben, kunnen we vaststellen dat het niet noodzakelijk is om iedere dag vlees of vis te eten. Dit zijn 5 trends op het gebied van vegetarisch eten:

1. Boontje komt om z’n loontje

Peulvruchten krijgen een steeds prominentere rol. Je kon ze al vinden in de oude Schijf van Vijf, maar in de nieuwe Schijf van Vijf  maken ze hun debuut als mogelijke vleesvervanger. Bonen zijn ook een duurzame en goedkope keuze, dus deze food trend is sowieso een triple-win-situatie.

2. Groenten in de hoofdrol

In steeds meer maaltijden stelen groenten de show! Fabrikanten, producenten, restaurants en niet te vergeten consumenten ontdekken steeds vaker dat groenten super lekker en veelzijdig kunnen zijn en dat je er alle kanten mee op kan. Zo worden er ware kunstwerkjes mee gemaakt, maar worden groenten ook verstopt in gerechten waar je ze totaal niet verwacht. Denk bijvoorbeeld aan pasta gemaakt van courgette of zeewier, pizza gemaakt van bloemkool, chips op basis van zoete aardappel en pastinaak, of groenteburgers op basis van rode biet.

3. Volop keuze in vleesvervangers

Dat steeds meer mensen kiezen voor een vegetarisch of flexitarisch voedingspatroon zie je terug in de supermarkten: het assortiment aan (plantaardige) vleesvervangers wordt steeds breder. Van vegetarische wokreepjes tot plantaardig gehakt en van vegetarische gehacktballetjes met satésaus (een samenwerking tussen de Vegetarische Slager & Unox) tot bonenburgers, er is voor iedereen wat wils. Tegenwoordig zijn er zelfs vegetarische gourmetpakketten te koop.

4. Een handje ongezouten noten per dag

Noten zijn misschien niet de eerste etenswaren die in je opkomen als je denkt aan volwaardige voeding. Dit is aan het veranderen door de verschuiving van het dierlijke naar het plantaardige voedingspatroon, waardoor steeds creatiever wordt gezocht naar gezonde voedingsmiddelen die de kracht van vlees bezitten. Dit is het geval bij noten, want die zijn rijk aan eiwitten, ijzer, vezels en gezonde vetten. Met een handje noten per dag krijg je flink wat onverzadigde vetten binnen die helpen je bloedvaten gezond te houden.

 5. Nieuwe graansoorten ontdekken

We kennen allemaal good old tarwe, maar er is zoveel meer te ontdekken op het gebied van granen. Volwaardige volkoren granen krijgen steeds meer aandacht. Quinoa, spelt en haver zijn de meest bekende en worden inmiddels ook verwerkt in producten als muesli, pasta, brood en salades. Oergraan, teff, amaranth, boekweit, bulgur, gierst, freekeh en farro zijn misschien (nog) niet zo bekend, maar het zijn granen die zeker de moeite waard zijn en terrein gaan winnen!

(Bronnen: De Hippe Vegetariër, Eerlijker Eten)

Toon meer