Food Academy

6 redenen om vaker asperges te eten

Ze geven je zo’n heerlijk lente gevoel én maken van elk gerecht een feestje. We hebben het natuurlijk over asperges. En er zijn nog veel meer redenen om vaker te genieten van deze typische seizoengroente. Wij geven er alvast 6!

1. Ze zijn er maar eventjes

Althans, dit geldt voor de witte variant. En juist daarom zetten we ze dan graag op tafel! Waar groene asperges inmiddels het hele jaar rond verkrijgbaar zijn, kijken we ieder jaar reikhalzend uit naar het moment dat het witte goud in de schappen ligt. Afhankelijk van de oogst is dit meestal rond half april.

2. Overal lekker bij

Wij eten ze graag op de klassieke manier (met ham, ei en een verrukkelijk botersausje) maar net zo graag gegrild door de pasta (de groene variant) of simpelweg als bijgerecht bij de avondmaaltijd. Asperges zijn altijd goed en maken elke maaltijd nét even iets specialer.

3. Je kunt ze koken, stomen of grillen (en zelfs rauw eten!)

Van klassieke witte asperges met ham, ei en krieltjes tot een bladerdeegtaartje met asperges en zalm en van gegrilde asperges met pastasalade tot een romig aspergeroerei: met asperges kun je echt alle kanten uit!


4. Ze zijn betaalbaar

Als je ze maar in het juiste seizoen koopt! Daarbuiten kunnen ze namelijk best prijzig zijn. Bovendien: asperges zijn zó lekker dat ze verder weinig nodig hebben. Samen met een lekker sausje en wat geroosterde aardappeltjes heb je al een heerlijk maaltje!

5. Asperges hebben een reinigende werking

Asperges bevatten de stof asparagine. Een stof die bijvoorbeeld positief werkt bij vermoeidheid, een lage bloeddruk en hartkloppingen. Daarnaast werkt asperge bloedzuiverend en de calcium en asparagine-zuren in de groente reinigen je nieren. Bovendien zit ‘ie ook vol mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en koper. Geen verkeerd idee dus, om ze wat vaker mee te nemen!

Dit is trouwens het verschil tussen groene, witte en paarse asperges!

6. De lente op je bord

Een ding is zeker: meer lente dan de asperge je geeft krijg je niet! Dus mocht de zon zich even niet laten zien: maak een gerecht met asperges. Bekijk eerst even dit filmpje om te zien hoe je ze ook alweer kookt, duik de keuken in en geniet. Een ode aan de asperge!

(Bron: Vitamine Informatie Bureau en het Nederlands asperge centrum, tekst: Simone Braaksma)

Gegrilde asperges met gerookte ham

Recept

Gegrilde asperges met gerookte ham

10x de lekkerste gerechten met asperges

Receptenset

10x de lekkerste gerechten met asperges

Toon meer