Goddelijk smeersel

7x de tofste weetjes over pindakaas

CookLoveShare deelt: 7x keer de leukste feitjes over ons favoriete smeersel: pindakaas. Omdat we er allemaal dol op zijn!

1. Sinds 1948

Wist je dat de allereerste Nederlandse pot Calvé pindakaas in 1948, niet lang na de Tweede Wereldoorlog dus, van de band rolde? Destijds stond de Calvé pindakaasfabriek in Delft. Sinds 2008 is de productie verplaatst naar Rotterdam, wat tot op de dag van vandaag nog steeds het bruisend ‘pindakaashart’ van Nederland is.

2. De originele pindakaasmolen uit 1948 doet nog steeds dienst

Nou ja, die van de bekende pindakaasfabrikant Calvé dan. Ongelooflijk toch? CookLoveShare’s Simone heeft ‘m gezien. Solide ding, zeker als je op de hoogte bent van punt 6. 

3. Wat goed is, mag blijven

Pindakaas is populair. Je zou daarom denken dat er sinds 1948 allerlei fancy variaties op de standaard pindakaas zijn bedacht. Niets is minder waar. Pas in 1971 kwam de bekende pindakaasfabrikant met een versie met stukjes pinda op de proppen.

Later volgden de ‘light’ en ‘creamy’ variant. De receptuur is trouwens ook amper veranderd sinds die eerste pot. Best fijn, dat sommige dingen gewoon blijven zoals ze zijn!

Calvé-pindakaas-pot

4. Pindaboter of pindakaas?

Pindakaas komt oorspronkelijk uit Amerika. Het smeersel heet daar ‘peanut butter’. Maar waarom heet pindakaas bij ons dan geen pindaboter? Goede vraag. Het zit zo: in verband met de Nederlandse wetgeving mag het woord boter alléén worden gebruikt als het product 80% melkvet bevat.

Pinda’s zijn peulvruchten en dus mag het niet de naam ‘boter’ krijgen. Waarom het nu pindakaas heet? Dit is afgeleid van het toen al bestaande smeerbeleg leverkaas – waar óók geen kaas in zat. Opgelost!

5. Geen noten, maar peulvruchten

Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten; het is een vrucht van de pindaplant. Pinda’s groeien aan de wortels van deze plant, dus onder de grond. Ze worden daarom ook wel aardnoten genoemd. Als iemand zegt: ‘de variant met nootjes is mijn favoriet’, klopt dit dus stiekem niet: er zitten stukjes pinda in, geen noot!

7x de tofste weetjes over pindakaas

6. 10.800 potten pindakaas

In de Calvé pindakaasfabriek in Rotterdam rollen per minuut zo’n 180 (!) potten pindakaas van de band. Een snelle rekensom wijst uit dat dit er 10.800 per uur zijn. Dat is een hoop pindakaas! Kun je je voorstellen hoe heerlijk het ruikt in zo’n fabriek?

7. Een potje met 585 pinda’s, alsjeblieft

Ehm, ja, want we hebben ons laten vertellen dat er zoveel pinda’s gaan in een 350g pot (Calvé) pindakaas. Nu snappen we waarom een dikke laag pindakaas op brood (of een schepje door je smoothie) zo lekker is.

Tosti-liefhebbers opgelet: uitgekeken op je standaard tosti ham-kaas? Dan wordt deze tosti met banaan jouw nieuwe favoriet!

Lees ook: 7x stoere boterhammen met pindakaas
Lees ook: 8 redenen waarom je vaker pindakaas zou moeten eten
Lees ook: trend uit Amerika: gezonde shakes met pindakaas

(Tekst: Simone Braaksma)

8 redenen om vaker pindakaas te eten

Food Academy

8 redenen om vaker pindakaas te eten

4x de allerlekkerste zoete baksels met pindakaas

Receptenset

4x de allerlekkerste zoete baksels met pindakaas

Toon meer