Het kan dus wel!

6x zo snipper je een ui zónder (!) in tranen uit te barsten

Je staat in de keuken en de tranen rollen over je wangen. Tikje emotioneel? Nee: je snijdt een ui. Hoe snipper je zo’n ding nou zónder te huilen?

Daar zijn gelukkig allerlei slimme trucjes voor. Maar waarom houd je het eigenlijk niet droog als je een ui te lijf gaat? Dat heeft te maken met het stofje allinase in uien; een zwavelhoudend component.

Zodra je je mes in een ui zet ontstaat er een gas met de naam – onthoud ‘m voor Scrabble – ‘synpropaanthial-S-oxide’. Zodra dit gas in contact komt met een vochtig oppervlakte (je oog dus) ontstaat er een bijtend zuur. En daar is ‘ie al: het tranendal.

De oplossing zit hem in een zestal, soms ietwat bizarre, trucjes die écht werken.

1. Kauw op een stukje brood

Klinkt vreemd, maar het werkt. Doe een stuk brood in je mond en laat het er half uithangen. Nee, deze truc verdient niet de schoonheidsprijs maar daarvoor snijd je ook geen uien, toch?

2. Week de ui een paar minuten in koud water

Dit is de favoriete truc van vele chefkoks. Door de ui te weken in water schijnen de irriterende gassen te verdwijnen. Kleine kanttekening: je moet eerst de buitenste laag van de ui verwijderen. Snel doen dus, anders beginnen de tranen al te stromen.

7x zo snipper je een ui zónder (!) in tranen uit te barsten

3. Zorg voor een scherp mes

Omdat je met een scherp mes soepel door de ui snijdt, plet je de ui niet en komen er minder zwavelhoudende stoffen vrij.

4. Stop de ui in de vriezer

Door de kou verandert de chemische reactie die de ui teweeg brengt. Het resultaat? Er komen minder ‘traan uitlokkende’ stofjes vrij zodat de kans groot is dat jij ’t droog houdt.

5. Stop de ui 45 seconden in de magnetron

Door de ui even te verwarmen verdwijnen deels de stofjes die ervoor zorgen dat de tranen over je wangen biggelen. Het enige nadeel van deze truc? Als je koude, rauwe ui nodig hebt voor je gerecht kun je deze truc beter overslaan.

6. Adem door je mond

Dit zou de gassen die ervoor zorgen dat je gaat tranen naar je vochtige tong trekken. Adem je door je mond, dan worden de traanklieren (die ver in je neus liggen) overgeslagen. Het resultaat: droge ogen. Een simpele, maar effectieve tip.

Met deze gadget is een uitje snijden zó gedaan: 

(Bron: Prevention.com, Tekst: Simone Braaksma)

Lees ook: ui naast je bed bij een verstopte neus: het werkt! 
Lees ook: zo krijg je je houten snijplank écht schoon
Lees ook: eindelijk de oplossing: zo warm je 2 borden op in de magnetron

Toon meer