Food Academy

8 redenen om vaker pindakaas te eten

De één lepelt het direct uit de pot, de ander smeert ‘t netjes op zijn brood. Dat wij Nederlanders dol zijn op pindakaas, moge duidelijk zijn. Ben je nog niet om? Na het lezen van dit artikel ren je naar de winkel om de grootste potten in te slaan.

1. Vol bouwstoffen

Pindakaas is een bron van eiwitten. Zo’n boterham met een goede laag van dit smeersel geeft je energie om lekker actief bezig te zijn. Zelf merk ik dat, wanneer ik bijvoorbeeld een banaan eet met pindakaas (aanrader!), ik urenlang geen honger heb. Hoera voor pindakaas dus!

2. Ingrediënten: vooral heel veel pinda’s!  

Het fijne aan pindakaas vinden we het ingrediëntenlijstje: dat is lekker kort. Het hoofdbestanddeel is uiteraard pinda’s (85 procent), plus een beetje olie en vet en een beetje zout. De meeste soorten pindakaas bevatten bovendien geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen, wat wel zo prettig is.

Tip: check goed de ingrediëntendeclaratie mocht je hierop willen letten. Onze favoriet is de oude vertrouwde Calvé pindakaas met bruine dop; goed smeerbaar en fijn dat ‘ie geen toegevoegd suiker bevat (alleen van nature aanwezige suikers uit de pinda’s zelf).

Calvé-pindakaas-pot

3. Rijk aan onverzadigd vet

Ja, pindakaas bevat aardig wat vet. Gemiddeld zo’n 58% om precies te zijn. Toch hoef je niet meteen de pot aan de kant te schuiven. Het algemene voedingsadvies luidt namelijk ‘vervang verzadigd vet zoveel mogelijk door onverzadigd vet’. Pindakaas is rijk aan deze onverzadigde vetzuren. Je kunt dus met een gerust hart een laagje op je boterham smeren.

4. Pitamientjes

Deze ken je vast nog, die té schattige reclame uit de jaren ’80 met ‘Petje Pitamientje’. Wat blijkt: dat lieve jongetje had best een punt. Pindakaas is rijk aan voedingsvezels en een bron van vitamines en mineralen (zoals vitamine B3, E, zink, fosfor en magnesium). Daarnaast is het rijk aan onverzadigde vetten en een bron van eiwitten.

In 2010 volgde deze té leuke reclame met Pietertje. Je kent ‘m vast nog!

5. Spieren kweken 

Eiwitten in pindakaas dragen bij aan de groei van spieren. Wie meer spiermassa heeft, zal zelfs in rust meer energie verbranden dan iemand met minder spiermassa. Spieren kweken gaat uiteraard niet vanzelf, je zult wel een aantal uurtjes in de sportschool moeten vertoeven!

6. Van ontbijt tot avondeten

Pindakaas is bijna overal lekker bij. Wij doen ‘s ochtends een schepje door de havermout, een lepeltje door onze smoothie om ‘m voedzamer te maken, bakken er pindakaas-koekjes van en ’s avonds gebruiken we ‘m als basis voor satésaus bij een gehaktschotel. 

7. Lang houdbaar

Wie altijd een pot pindakaas in z’n voorraadkast heeft staan, heeft altijd lekker broodbeleg. Ook omdat het relatief lang houdbaar is. Ook als de pot eenmaal open is blijft ‘ie lang goed. En dat is best praktisch (hoewel de pot bij ons sowieso binnen no time leeg is, maar dat terzijde).

8. Méér dan broodbeleg

Natuurlijk, als broodbeleg is een dikke laag romige pindakaas altijd goed. Maar je kunt er nog zó veel meer lekkers van maken! Wat dacht je van simpele Thaise tofu met pindakaas? Of deze verrassende stamppot paksoi met rijst? Ook in zoete gerechten is pindakaas een koning. Deze Amerikaanse chocolade-pindakaastaart is simpelweg hemels. Net als deze chocolade-pindarepen trouwens.

Lees ook: deze tosti met banaan, pindakaas, sambal is om je vingers bij af te likken
Lees ook: 9 redenen om vaker bananen te eten
Lees ook: ode aan de boterham

(Tekst: Simone Braaksma)

Havermoutkoekjes met pindakaas

Recept

Havermoutkoekjes met pindakaas

Pindakaas-brownies

Recept

Pindakaas-brownies

Tosti met banaan, pindakaas en sambal

Recept

Tosti met banaan, pindakaas en sambal

Toon meer