Welkom in de pindakaashemel

Benieuwd hoe pindakaas wordt gemaakt?

Wist je dat we in Nederland jaarlijks een miljard boterhammen met pindakaas verorberen? Ja, een mil-jard! Het is duidelijk dat we er dol op zijn, maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt?

Pindakaas vindt z’n oorsprong in Amerika. Dr. John Harvey Kellogg ontwikkelde de spread in 1893. In 1948 rolde het eerste Nederlandse potje pindakaas van de band, en wel in het ‘pindakaashart’ van Nederland: de Calvé pindakaasfabriek in Delft.

Inmiddels is de productie verplaatst naar Rotterdam, waar elke dag nog steeds ontelbaar veel potten pindakaas worden gevuld. Niet zo gek, aangezien er een hoop redenen zijn waarom je vaker pindakaas zou kunnen eten.

CookLoveShare’s redacteur Simone mocht een kijkje nemen in de Calvé pindakaasfabriek in Rotterdam, ofwel: de Pindakaashemel van Nederland. Ze ontdekte niet alleen hoe pindakaas wordt gemaakt, maar ging ook zélf aan de slag. Lees en kijk je mee?

Dit zijn de 4 stappen van pinda’s naar pindakaas:

1. Roosteren

De pinda’s worden eerst geroosterd in een oven. Dit is belangrijk want zo krijgen ze hun lekkere nootachtige smaak en ruikt het heerlijk.

2.  Malen

Vervolgens worden de pinda’s gemalen in de pindakaas molen.

3. Mengen

Nu worden de gemalen pinda’s gemengd met een beetje zout en plantaardige olie en vet.

Benieuwd hoe pindakaas wordt gemaakt? 1

4. Afvullen

Nu is de pindakaas klaar om te worden afgevuld! Dit gebeurt in glazen potten. Daarna de deksel erop, label erom en tenslotte komt er een gouden zegel erop.

Helemaal trots ben ik op m’n zelfgemaakte pindakaas. Hoe leuk is het om zo’n pot thuis te hebben?

Benieuwd hoe pindakaas wordt gemaakt? 3

En toen was het tijd om te proeven! Een pindakaas-taart, pindakaas-bananenbrood, pindakaas-brownies… DIT kun je dus allemaal van pindakaas maken! Je snapt: ik ging met een gevulde buik naar huis.

Heb je deze tosti met banaan, pindakaas en sambal al geprobeerd?

Benieuwd hoe pindakaas wordt gemaakt? 2

(Tekst: Simone Braaksma)

Toon meer