Het boerenleven volgens Eric

“Het is heerlijk om de hele dag met dieren bezig te zijn”

Het leven als boer wordt steeds lastiger, zeker als je het beste met de dieren voor wilt hebben. Boer Eric Hurk mag het Beter Leven 1-ster keurmerk dragen en hier is hij erg trots op. “Het leven van mijn varkens is belangrijk en het is super dat we de varkens meer afleiding, ruimte en meer licht kunnen bieden.”

Het boerenleven is er met de paplepel ingegoten bij Eric. Zijn ouders hadden een boerderij met koeien en als klein jongetje vond hij het al heerlijk om de dieren te verzorgen. Zijn broer en hij wilden allebei de boerderij wel overnemen, maar een bedrijf delen is niet makkelijk. Daarom kocht zijn vader, na Eric’s  Middelbare, een tweede boerderij . Een varkenshouderij en daar is Eric nog steeds heel blij mee.


Het boerenleven

Samen met zijn vrouw en 3 kinderen woont Eric op de boerderij. Zijn vrouw helpt mee met de kraamzorg van de biggen en met de boekhouding. Zijn kinderen zien er niks in om de boerderij over te nemen. Hun interesses liggen ergens anders.

Eric zelf noemt boer zijn het mooiste vak wat er is. “Je hebt de vrijheid om zelf te ondernemen, zelf beslissingen te nemen en te zorgen dat alles goed gaat. Ook is het heerlijk om met de dieren om te gaan en ze te verzorgen. Je bent de hele dag bezig.”

 

Tegenslag

Natuurlijk gaat ook het boerenleven niet altijd over rozen. Rondom Eric’s bedrijf ging de varkenspest rond. Ondanks dat de pest op zijn bedrijf nog niet was aangetroffen, moesten er toch dieren gedood worden. “De varkenspest was echt heel erg. Buiten jouw schuld om sterven je dieren. Je kan ze nog zo goed verzorgd hebben, dat maakt niks uit”. Die tijd zal hij niet snel vergeten.

Niet alleen de varkenspest maakt het voor hem soms heel lastig om geld te verdienen met zijn varkens. De verplichte regelgeving in Nederland maakt het voor boeren heel lastig om geld te verdienen. In het buitenland is dat niet zo, maar de Nederlandse boeren zullen toch moeten concurreren en dat is erg moeilijk. De prijs van Nederlands vlees ligt vaak hoger doordat de boeren aan allerhande regels moeten voldoen.

Het beter leven keurmerk

Eric vond toch een manier om te concurreren: het Beter Leven 1-ster keurmerk. “Mensen in Nederland worden zich steeds bewuster van waar het vlees vandaan komt. En er is dus zeker een markt voor bewust vlees met een keurmerk. Ook is het belangrijk dat de mensen een kijkje kunnen nemen op de boerderij. Eric heeft open dagen, zodat iedereen kan zien hoe zijn dieren leven. “Mensen zien vaak gruwelijke beelden van de bio-industrie in de media. Hun beeld van de veehouderij is daardoor heel negatief. Als ze het hier zien zijn ze vaak verbaasd over de ruimte die de dieren hebben.”

Daarom probeert hij een open bedrijf te runnen. Iedereen kan naar binnen kijken en zo af en toe is er een open dag. “Het is leuk om te zien hoe mensen zich verbazen. Dan hoor je ze zeggen ‘het is veel ruimer dan ik verwachtte’. Dat voelt dan wel echt goed.”

(Tekst: Naomi Vos)

 

5x variëren met knakworst

Inspiratie

5x variëren met knakworst

Toon meer