Tomatenfeest

Op tomatenreis naar... Spanje!

CookLoveShare’s Simone vloog onlangs naar Zuid-Spanje. Ze neemt je mee op reis naar de Spaanse provincie Badajoz met haar prachtige tomatenvelden, overweldigend mooie natuur en natuurlijk: de authentieke Spaanse keuken.

Badajoz wordt ook wel een van de ‘agrarische provincies’ van Spanje genoemd. Het bewijs is overal zichtbaar: in de bus naar ons hotel zie ik alleen maar prachtige velden vol knalrode tomaten en Spaanse boeren die het land bewerken.

Ik ben hier op uitnodiging van Knorr, samen met een groepje andere journalisten en bloggers. ‘Knorr en tomaten?’ denk je nu misschien? Ja! Die in de Spaanse zon gerijpte tomaten eindigen namelijk in de kruidenmix die nu in je keukenkastje ligt. Hoe dát zit ga ik je hieronder vertellen.

Van duurzame tomaat naar.... duurzame kruidenmix! 10

Tripje tomaten farm

De eerste dag begint al goed: met een uitgebreid ontbijt. En laat dat nou net mijn favoriete maaltijd van de dag zijn. Heel fijn ook dat er goed rekening wordt gehouden met mijn glutenvrije dieet (dit gaat nog weleens mis, geloof me).

Zo tof dat we met bloggers en journalisten uit de héle wereld op deze plek zijn. Met als gezamenlijke passie eten, eten en eten, is het meteen gezellig! Ons tomatenavontuur begint deze ochtend met een bezoek aan de lokale tomaten farm van Knorr.

Van duurzame tomaat naar.... duurzame kruidenmix! 9

Ik val van de ene in de andere verbazing: waar ik dacht dat de tomatenplanten hoog en rijk gevuld zouden zijn, zie ik lage struiken; met niet alleen rode, maar ook gele en groene (nog onrijpe) tomaten. En ja, bijna al deze tomaten worden uiteindelijk dieprood en vol van smaak.

20.000 tomaten per uur

Vol trots vertelt de eigenaar van deze boerderij dat er zo’n 60 oogstdagen per jaar zijn. Per uur worden er gemiddeld 20.000 tomaten geoogst. Reken maar uit hoeveel tomaten dat zijn per jaar – een hoop ja!

Happy tomaten

Ik vraag me af wat deze tomaten nou precies duurzaam maakt. Ook daar heeft hij een antwoord op: ‘Heel belangrijk is vruchtwisseling, ofwel het laten groeien van verschillende soorten gewassen op één stuk grond.’ Pesticiden worden heel selectief ingezet: ‘Alleen als het écht niet anders kan en zeker niet preventief.’ Hier word ik gelukkig van!

Van duurzame tomaat naar.... duurzame kruidenmix! 5

Wat? Ja, een insectenhotel!

Als irrigatiemethode wordt ‘druppelirrigatie’ ingezet. Dat betekent dat water met meststoffen bij de planten wordt gedruppeld door een stelsel van leidingen en slangetjes. Hiermee wordt veel water bespaard, wel zo goed voor het milieu dus.

Ik zie inderdaad overal slangetjes waarmee het water opgevangen wordt. Ook spot ik een heus ‘insectenhotel’: een soort kast waar o.a. wespen op af komen die de ‘natuurlijke vijanden’ (zoals insecten en bladluis) aantrekken die anders de tomaten op zouden eten. Op deze manier zijn er minder pesticiden nodig. Slim!

Van duurzame tomaat naar.... duurzame kruidenmix! 6

Van tomaat tot tomatenpoeder

Na een lange, Spaanse 17-gangen lunch mét bijpassende wijn (mag ik hier blijven?) wacht onze volgende bestemming: de tomatenfabriek. Want hoe maak je van die sappige Spaanse tomaten nou een smaakvol tomatenpoeder?

Iedereen kent de kruidenmixen van Knorr wel (ken je de Natuurlijk Lekker mixen al?) En vandaag leer ik hoe zo’n tomaat omgetoverd wordt tot poeder, welke weer verwerkt wordt in verschillende kruidenmixen.

Het is bizar hoeveel tomaten hier dagelijks worden verwerkt. We mogen álle stappen van het proces zien; van het wassen en pureren van de tomaten tot het droogproces. De tomaten worden allereerst gekeurd: zien ze er allemaal gezond uit? Hebben ze een mooie rode kleur? Dit proces verloopt heel nauwkeurig: alles om de kwaliteit consistent te houden.

Tomatenbadje

Vervolgens gaan de tomaten ‘in bad’, heel geinig om te zien! Wist je trouwens dat tomaten voor 95% uit water bestaan? En dus maar voor 5% uit sap en vezels? Ik kan me ineens heel goed voorstellen hoe groot de uitdaging is om de smaken uit zo’n tomaat te behouden wanneer je deze tot poedervorm verwerkt. Toch kom ik erachter dat dit aardig goed lukt.

Van duurzame tomaat naar.... duurzame kruidenmix! 3

Na het wassen worden de tomaten platgedrukt en de zaadjes verwijderd. Vervolgens worden ze omgetoverd tot tomatenpasta (het tomatensap wordt verhit tot er een tomatenpasta ontstaat). En dan volgt de magische stap: het drogen van de pasta tot poeder, wat gebeurt op 177 graden. Ik mag even turen in het oventje; leuk!

Benieuwd hoe dat er in het echt uitziet? Bekijk de video:

En dit zit erin

Toevoegingen aan het poeder zijn trouwens niet nodig: het drogen is een eeuwenoud proces dat ervoor zorgt dat de kwaliteit goed blijft. Als het tomatenpoeder eenmaal klaar is, worden er allerlei lekkere kruiden aan toegevoegd. Beetje zout erbij en en een klein beetje suiker (om de tomatensmaak op te halen) en tadaa: de geboorte van een Knorr kruidenmix.

En wat je daar van maakt? Nou, een van deze 6 verrassende gerechten bijvoorbeeld. En als je DIT eenmaal geprobeerd hebt ben je verslaafd.

Goed, mij wacht nog één uitgebreid Spaans diner (heel vervelend) en ik ga weer naar huis. Met een gerust hart laat ik de tomaatjes hier achter. Al nam ik de Spaanse zon het liefste mee!

Lees ook: de kracht van kruiden
Lees ook: tomaten ontvellen doe je zo
Lees ook: 7x tomaten in de hoofdrol

(Tekst: Simone Braaksma)

6x genieten met de Natuurlijk Lekker mixen

Receptenset

6x genieten met de Natuurlijk Lekker mixen

De populairste tomatensoorten op een rij

Van cherry tot roma

De populairste tomatensoorten op een rij

Pasta: de lekkerste recepten

Makkelijk & snel

Pasta: de lekkerste recepten

Toon meer