Meer plantaardig, minder dierlijk

De nieuwe Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum lanceerde in 2016 de nieuwe Schijf van Vijf.
CookLoveShare was erbij en zette voor jou de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Even een stukje geschiedenis: wist je dat de eerste Schijf van Vijf in 1953 is gelanceerd? In die tijd was er schaarste in voedsel. Het was dus noodzakelijk dat mensen alle benodigde voedingsstoffen binnen kregen. Anno 2016 kunnen we allemaal eten wat we willen én wanneer we willen. Maar wat is nou goed voor je? Tijd voor een update, volgens het Voedingscentrum!

De nieuwe Schijf van Vijf

Meer plantaardig, minder dierlijk

Groente blijft heel belangrijk en wordt qua hoeveelheid verder opgeschroefd, van 200 naar 250 gram per dag. De focus ligt op méér plantaardige en juist minder dierlijke producten. Waar eerder 2 keer per week vis werd geadviseerd, is dit teruggeschroefd naar 1 keer. Volgens het Voedingscentrum heeft dat extra visje geen meerwaarde voor je gezondheid. Het Voedingscentrum adviseert bovendien om maximaal 500 gram vlees per week te eten. Dit was ietsje meer.

Boontje komt om z’n loontje

Peulvruchten krijgen een prominente rol. Je kon ze natuurlijk al vinden in de oude Schijf van Vijf, maar nu maken ze hun debuut als mogelijke vleesvervanger. Dit ook met het oog op duurzaamheid.

Van wit naar volkoren

In plaats van wit brood en gewone pasta moeten we allemaal aan de volkoren producten. In volkoren producten zitten meer vezels en die zijn broodnodig, omdat ze zorgen voor een goede darmwerking en – heel belangrijk – omdat ze jodium bevatten.

Van ‘gezonde’ sapjes naar fruitwater en filterkoffie

Een lekker sapje op z’n tijd is natuurlijk heerlijk, maar je vindt ‘m niet meer in de nieuwe schijf. Dit omdat er veel suikers in zitten. Het advies wat betreft koffie luidt: drink ‘m gefilterd. De cholesterolverhogende stof cafestol wordt door het filter zo veel mogelijk tegengehouden.

Smokkelen

Mogen we dan echt nooit meer lekker snacken? Natuurlijk wel! Hoewel ze niet in de schijf opgenomen zijn, is er zeker ruimte voor jouw guilty pleasures. De richtlijnen gaan uit van 3 tot 5 keer per dag iets kleins. Denk aan: een blokje chocolade, een klein koekje of een lepel saus bij het eten. Zo’n 3 keer per week is er ruimte voor iets groters. Dan mag je losgaan met een heerlijk stuk taart of een slice pizza.

 

(Beeld: Voedingscentrum)

Toon meer