Van tiener tot dame

De beste voeding voor je leeftijd

Naarmate we ouder worden veranderen onze smaakpapillen. Zoet maakt plaats voor zout, we lusten ineens spruiten, drinken sloten koffie, kiezen nog zelden voor snoep en als het even kan kaas als dessert. Dit alles komt door de verandering in onze hormonen.

Benieuwd welk eten geschikt is voor jouw leeftijd? Kijk mee en ontdek waar je lichaam behoefte aan heeft.

amandelmelk

Amandelmelk

15-20 jaar

Voor je 20ste doe je er goed aan amandelmelk te drinken. Het bevat veel voedingsstoffen die je in deze levensfase nodig hebt. In amandelmelk zitten vitamine E en biotine. Dat is goed voor je hart- en bloedvaten, je bloedsuikerspiegel en je huid. Ook fijn: Het bevat weinig calorieën en je kan het overal doorheen gooien. Van je smoothie tot aan je havermout-onbijtje of door het pannenkoekenbeslag: inslaan die pakken!

champignons

Champignons

20 – 25 jaar

Tussen je 20ste en 25ste heeft je lichaam met alle feestjes en avondjes uit (hallo alcohol!) extra behoefte aan gezonde voeding. Voeding dat rijk is aan vitamine B, denk aan vis, eieren, boerenkool en champignons. Een champignon zit barstensvol vitaminen (b2 en b3), mineralen, antioxidanten en vezels. Zorg op deze leeftijd ook voor voldoende ijzer. Dit vind je in rode linzen, zonnebloempitten, noten, vis en rundvlees.

chocolade

Chocolade

25 – 30 jaar

Meestal is dit het moment waarop vrouwen het razend druk hebben. Je klimt op de carrièreladder, je date en/of trouwt en je maakt vriendschappen voor het leven. En dús heb je behoefte aan magnesium. Magnesium helpt je te ontspannen en werkt uitstekend in tijden van stress. En het allerbeste: je vindt het in chocolade!

In chocolade zit ook lecithine, een stof die je cholesterolgehalte verlaagt. Ook zit chocolade vol met antioxidanten, meer nog dan in granaatappels en cranberry’s. Neem wel pure chocolade, met het hoogste percentage cacao. Dat doet ook nog eens wonderen voor je stofwisseling. Bonen en avocado’s zorgen overigens ook voor een magnesium-boost.

asperges

Asperges

30 – 40 jaar

Vrouwen tussen de 30 en 40 jaar eten over het algemeen een stuk gezonder. Er wordt, met het oog op kinderen, gekozen voor eten dat écht voedzaam is. Spinazie, boerenkool, bonen, citrusvruchten en asperges bijvoorbeeld. Asperges zitten vol antioxidanten die je lichaam helpen bij het bestrijden van vrije radicalen én foliumzuur. Foliumzuur is essentieel voor vrouwen die zwanger proberen te raken. Net als veel andere groene bladgroentes bevatten asperges Vitamine K, dat veel mensen tekort komen. Vitamine K zorgt voor gezonde botten en een goede bloedstolling. Een goed idee om aan al deze voedingsstoffen te komen is om gemene groene smoothies te maken. Niet zo lekker, maar super gezond! Gooi alles bij elkaar en blenden maar.

sardientjes

Vette vis

40 – 50 jaar

Op deze leeftijd is je voorraadje met energie iets leger dan voorheen, en dat merk je. Boosdoener is het lichaam, dat minder CoQ10 aanmaakt, waardoor je minder energie hebt en je ook iets minder goed kunt concentreren. Probeer daarom twee porties sardientjes of makreel te eten per week, voor energie. Een vet visje doet veel goed! Het zit boordevol Omega 3, bevat eiwitten en vitamine D.

Zie ook hoe je deze lekkere ovenschotel met vis maakt, om je vingers bij af te likken:

Lees ook: 9 redenen om vaker bananen te eten
Lees ook: 50-plus? Zorg dat je déze etenswaren regelmatig eet
Lees ook: Zo maak je je eigen sportdrankjes

(Bron: Daily Mail, tekst: Marjolein Schel)

Toon meer