Yoga goeroe

Interview: CookLoveShare sprak met de inspirerende Johan Noorloos

Johan Noorloos is een grote inspiratiebron voor mij. Ik had het geluk hem al eerder te ontmoeten, tijdens een curry tasting in zijn prachtige yogaschool in Amsterdam; De Nieuwe Yogaschool. Ik ben altijd al benieuwd geweest naar de man achter deze bijzondere plek.

In 2013 zag Johan een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: de school van zijn dromen opent haar deuren. Via allerlei kanalen deelt hij, uiterst gedreven en bomvol passie, zijn opgebouwde inzichten en kennis. Johan schrijft, Johan geeft opleidingen, Johan geeft lezingen én Johan schrijft boeken. Kortom: Johan zit niet stil (vooruit, op een meditatiekussentje dan).

Deze inspirerende man staat ook wel bekend als de ‘yoga goeroe’ van Nederland en dat is niet voor niets. Ik ontmoet hem op een zonnige dag in De Nieuwe Yogaschool. Johan’s trouwe viervoeter Buddha zit er gezellig bij. Ik stel hem 6 vragen over voeding, yoga en de plek waar de yoga filosofie zijn oorsprong vindt – het prachtige Azië dus.

Interview: CookLoveShare sprak met de inspirerende Johan Noorloos

Je leeft heel bewust. Ben je ook op een bewuste manier met voeding bezig?
“Ik denk dat, gezien vanuit de Ayurvedische voedingsleer, gezonde voeding het allerbeste medicijn is tegen zo’n beetje álles. Ik geloof dat er weinig dingen zo krachtig zijn als dat wat je in je mond stopt. Het eten van volwaardig, puur eten biedt een enorme meerwaarde als het gaat over yoga, gezondheid en bewustwording”. Johan is even stil en knuffelt zijn hond Buddha. Dan vervolgt hij: “Tegelijkertijd kan voeding ook ongelooflijk ingrijpend zijn als het gaat over negatieve patronen. Bepaalde voedingsmiddelen zijn enorm verslavend, neem bijvoorbeeld suiker”.

Johan heeft zelf jarenlang gestruggeld met een suikerverslaving. Gelukkig snakt hij inmiddels amper naar het verslavende goedje. “Niets is zo troostrijk als een stuk chocolade of een stroopwafel’. Het is comfort food, troost-eten. “We weten allemaal dat het eten van deze voedingsmiddelen heel even voldoening geeft. Maar al gauw voel je de nadelen: het maakt je bijvoorbeeld moe of je komt aan’.

Hij verklaart dit op de volgende manier: “Door jezelf bepaalde (voor jou ongezonde) producten te ontzeggen, kom je delen van jezelf tegen. Dit is niet altijd een makkelijk proces, maar je wordt wel naar je eigen kern gebracht”. Vervolgens kun je dingen voelen die je misschien niet wilt voelen, maar het proces is wel helend. Net als dat voor jou gezonde producten eten helend is, aldus Johan. Kortom: het gaat allemaal om bewustwording en voelen.

Eet je anders sinds je met yoga bezig bent?
“Ja, zeker. Ik was dus verslaafd aan suikers, mijn enige voordeel was dat ik er niet dik van werd”. Hond Buddha krijgt weer een knuffel. “Ik was wel bezig met voeding, maar meer om mijn (sport) prestaties te verbeteren. Yoga gaat echter over bewustzijn en in dat proces kun je jezelf niet voor de gek houden. Ik wist dat ik mezelf aan het verdoven was met al die suikers”. Hij gelooft heel erg in het woord ‘intentie’. Waarom doe je wat je doet? Eet je dat bord eten omdat je ervan geniet of verdoof je jezelf ermee? “Het gaat niet om goed of fout, maar wat je eet heeft wél consequenties. En daar ben je zelf verantwoordelijk voor”.

Interview: CookLoveShare sprak met de inspirerende Johan Noorloos 2

Nu willen we natuurlijk allemaal weten wat jij zelf precies eet. Kook je zelf?
“Nee, ik kook bijna nooit in verband met de yogalessen die ik ’s avonds geef. Wel probeer ik zo eerlijk mogelijk te eten, dus producten die zo dicht mogelijk bij de natuur liggen. Ik schuif regelmatig aan bij vrienden en ga af en toe uit eten” Hij heeft ook het geluk dat hij mag genieten van het heerlijke eten dat geserveerd wordt in het gezonde café van De Nieuwe Yogaschool. Johan eet zeker 3 per week huisgemaakte biologische soep, perfect tijdens een drukke werkdag op de school.

Het is 5 uur ’s middags en Johan heeft vandaag een appel, 2 gekookte eitjes, een handje noten en een kop soep gegeten. Niet zo veel als je het mij vraagt! ’s Avonds kiest hij voor een grotere maaltijd, en soms wel twee. “Ik voel me momenteel heel energiek, dit voedingspatroon werkt nu heel goed voor me. Het geeft me rust dat ik overdag niet zo met eten bezig hoef te zijn én ik kijk uit naar het avondeten!”. Ook eet hij af en toe vlees, maar dan alleen van heel goede kwaliteit. “Ik ontzeg mezelf niets: als ik een dessert wil, eet ik een dessert. Een mooi moment kan ik prima vieren met een goed glas wijn”.

Er wordt tegenwoordig veel geschreven over wat gezonde voeding zou zijn en wat absoluut niet. Hoe kun je bepalen wat goed is voor jouw lichaam?
“Het is belangrijk om, bij de dingen die je eet, te besluiten wat je intentie daarbij is”. Hij maakt de link naar de yogamat: “bij veel dingen die je op de yogamat doet, voel je weerstand. Je voelt je spieren, misschien voelt je lichaam onaangenaam. De meest belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen is echter: word ik sterker, leniger, blijer van wat ik voel? Of doe ik mezelf geweld aan?”.

Het woord bewustwording valt opvallend vaak tijdens ons gesprek. Niet zo gek natuurlijk, als je tegenover een yoga leraar zit. Zijn belangrijkste tip: probeer bewust te zijn van de reden wáárom je eet. Richt je aandacht op dat wat goed voor je is. Alles wat je aandacht geeft, groeit namelijk”.

Heb je een specifieke keuken waar je geïnteresseerd in bent?
“Ja, en of ik dat heb! Ik heb echt iets met Thailand, het eten is daar fantastisch lekker. Gelukkig kun je ook in Nederland heerlijk Aziatisch eten. Ik woon in de Jordaan en ik ben vaak te vinden in Thaise tentjes”. Zijn lievelingsgerechten? Een goede pad thai of een heerlijk bord curry. Grappig genoeg maak je ‘m ook blij met simpele Hollandse pot.

Interview: CookLoveShare sprak met de inspirerende Johan Noorloos 3

Je bent dus gek op de Thaise keuken. Als je 1 iemand mag kiezen, met wie zou je dan een curry’tje willen eten?
“Ha, deze vraag is makkelijk. Oprah Winfrey! Ik vind haar een hele inspirerende vrouw. Ze heeft zó veel ervaren in haar leven. Oprah is altijd op zoek naar ‘het leven van haar potentieel”. Zijn ogen beginnen te stralen. “Oprah zei eens: ik heb alle succes van de wereld, maar eten is en blijft een ding”. Oprah zegt zelf: ik ben verslaafd aan eten. Bijna iedereen weet wel dat Oprah een zogenaamde jojo-er is.

Johan: “het feit dat je niet kunt stoppen met eten, is simpelweg een verslaving. Weerstand voelen in je leven hoort erbij: soms zit het mee, soms zit het tegen. Dit ervaar ik zelf natuurlijk ook weleens in mijn leven”. En daar zou Johan het dus weleens over willen hebben met Oprah, onder het genot van een lekker curry’tje dus.

Geïnspireerd geraakt door Johan Noorloos? Neem eens een kijkje bij zijn bijzondere yogaschool of lees een van zijn boeken.

(Tekst: Simone Braaksma)

Toon meer