Stiekeme dikmakers

Is jouw smoothie wel zo gezond als je denkt?

Wil je de dag gezond beginnen, dan lijkt opstarten met een smoothie een goed idee. Toch zijn die ‘verse’ fruit- en groentesappen niet altijd zo verantwoord als ze lijken.

Natuurlijk heb je het in eigen hand als je zelf met de blender in de weer gaat. Maar wie daar te druk, – gehaast of (geeft niets) – lui voor is en voor een kant-en-klaar mixje gaat, krijgt vaak meer suikers en vetten binnen dan gewenst.

Met deze tips maak jij van je smoothie zo een voedzaam ontbijt
7 tips om van je smoothie een voedzaam ontbijt te maken

Stiekeme dikmakers

Sappen van winkels en heuse smoothiebars barsten vaak van de ongezonde ingrediënten. “Smoothies zijn vaak niet meer dan veredelde milkshakes”, waarschuwt Tanya Zuckerbrot, diëtiste en founder van het F-Factor Diet, op NY Daily News.

Doe dan maar een burger

Als voorbeeld noemt ze de drankjes van Jamba Juice, een grote Amerikaanse smoothieketen. “In een medium banaan-proteïne shake zitten 570 calorieën (23 gram vet, 58 gram koolhydraten en 49 gram suiker). Dat zijn meer calorieën dan in een Big Mac (540 calorieën), meer koolhydraten dan in twee roomboter-croissants (56 gram) en meer suikers dan een blikje Coca Cola (39 gram)”, aldus Zuckerbrot.

Wat is gezonder: slowjuicen of smoothies? Je leest het hier
Wat is gezonder: slowjuicen of smoothies?

 

Sugar rush

De grootste valkuilen zijn zoetmakers als honing en agavesiroop. Daarnaast bestaat het gevaar dat je veel meer fruit (en dus suikers) binnenkrijgt dan aanbevolen. Wist je dat smoothies je bloedsuikerspiegel sneller verhogen dan wanneer je de losse ingrediënten eet, omdat veel vezels verloren gaan in de blender? Ook worden suikers van vloeibare substanties sneller in je bloed opgenomen. De gevolgen zijn een sugar rush en een snel terugkerend hongergevoel.

Een ‘doe het zelf-zaak’

Zie je een bord spinazie ‘s morgens écht niet zitten en blijf je bij de smoothies? Sta dan drie minuten eerder op en maak ze lekker zelf. Gebruik enkel (verantwoorde hoeveelheden) vezelrijke, verse ingrediënten en ijsblokjes, dan zit je hoe dan ook goed.

(Auteur: Justine Wouterson. Bron: NY Daily News. Beeld: Sanoma)

7 tips om van je smoothie een voedzaam ontbijt te maken

Verrassend!

7 tips om van je smoothie een voedzaam ontbijt te maken

5x voedingsmiddelen die niet zo slecht voor je zijn als je denkt (!)

Meevaller

5x voedingsmiddelen die niet zo slecht voor je zijn als je denkt (!)

Toon meer