Op weg naar de Top 2000

Koken met: Top 2000 presentatrice Marisa Heutink

Het jaar is alweer bijna voorbij; even tijd om terug te blikken op de populairste platen bij de Top 2000. CookLoveShare’s Vonne ging langs bij WNL-presentatrice Marisa Heutink, één van de nieuwe presentatrices van dit superpopulaire, jaarlijks terugkerende, radioprogramma. Naast haar liefde voor muziek houdt ze ook enorm van eten. Op haar blog, Studio Marisa, schrijft ze over eten en deelt ze haar vegan recepten. Marisa kookte voor ons en onthult onder andere háár top 3. Kijk je mee?

Marisa’s top 3 (in willekeurige volgorde):

Marisa’s absolute guilty pleasure:

 

De recepten uit het filmpje:

Gegrilde spruitjes met pompoen, pecannoten en cranberries

Wat heb je nodig?

Voor de groenten:

  •  1 pompoen, in stukken gesneden, schil hoeft er niet af
  • 1 zak of tak spruitjes, in de lengte doormidden gesneden
  • 2 kopjes ongezouten, ongebrande pecannoten
  • 1 kopje gedroogde, ongezoete cranberries
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Voor de dressing:

  • 2 theelepels Dijon mosterd
  •  1 eetlepel rijstazijn
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Zout en peper

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden Celcius. Doe de gesneden pompoen en spruitjes in een kom en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Meng alles met je handen.
  2. Verdeel het groentemengsel op een met bakpapier bekleed bakblik en bak 20 tot 25 minuten in de oven. Roer alles halverwege een keer door, zodat de groente gelijkmatig gaart.
  3. Haal het bakblik uit de oven en voeg de pecannoten en de cranberries toe. Besprenkel met nog wat olie. Bak nog 5 minuten in de oven.
  4. Maak ondertussen de dressing. Mix de mosterd en de rijstazijn. Voeg al kloppend de olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Doe het groentemengsel in een schaal en voeg de dressing toe. Goed verdelen. Warm of lauw serveren.

Tip van Marisa: Snijd niet alle spruitjes doormidden. Hierdoor houden ze een lekkere bite!

 

Marisa’s vegane gehaktballen

Wat heb je nodig?

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 blikken/potten zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 á 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 kopje panko
  • 1 bak kastanjechampignons of twee portobello champignons, schoongeborsteld, sporen verwijderd en in dunne plakjes gesneden
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 2 theelepels fijne mosterd
  • Snufje cayennepeper
  • Peper en zout, naar smaak
  • Olijfolie, om in te bakken

Hoe maak je het?

  1. Doe de bonen in een grote schaal. Stamp 3/4e deel fijn, bijvoorbeeld met een stamppotstamper. Laat 1/4e deel wat grover. Dat geeft je bal straks een goede structuur.
  2. Voeg de uien, champignons, panko, knoflook, ketjap manis, mosterd, cayennepeper, zout en peper toe. Kneed met je handen alles door elkaar.
  3. Vorm met je handen ‘gehakt’ballen en druk ze een beetje plat. Dan worden ze sneller gaar.
  4. Leg ze een halfuur in de koelkast. Dit voorkomt dat ze tijdens het bakken uit elkaar vallen.
  5. Bak je gehaktballen aan beide kanten bruin in ruim olijfolie.
  6. Serveer met de gegrilde spuitjes en pompoen. Ze zijn ook lekker als hamburger! Broodje, ketchup en plakjes augurk erbij en smullen maar.

Tip van Marisa: Net als bij de spruitjes: het is lekker om de bonen niet helemaal plat te stampen. Laat er een paar heel!

Meer Marisa?
Zie hier de keukentafelvragen aan Marisa

(Tekst & video: Vonne Bertram. Bron: Studio Marisa. header: AD)

Toon meer