Blog: hoofdredacteur Sara van Kek Mama

Sara's kookstress: Decemberstress & rendierkoekjes

Sara van Gorp, hoofdredacteur van Kek Mama, woont samen met Mark en zoons Ko (7) en Toon (2). Ze is nogal van het eten, maar koken moet sinds de jongens er zijn vooral snel gefixt zijn.

En sinds kort kun je haar al om zes uur ’s ochtends roerei bakkend aantreffen vanwege een nieuwe voorliefde van Toon (‘Roeoeoer-ei mama?’ Zeg dan maar eens nee.) Vanaf nu blogt zij voor CookLoveShare over de ups en downs van koken & kinderen.

Geduld is niet mijn sterkste kant. En dat is een understatement. Het voordeel in de keuken: dat ik (tot verbijstering van Mark, zelf een met-veel-liefde-aandacht-en-vooral-tijd-kok) in een kwartier iets op tafel kan krijgen dat daadwerkelijk lijkt op avondeten.

Het nadeel: dat ik alles wat langer duurt dan een half uur zonde van mijn tijd vind. Ik had dan namelijk ook kunnen kroelen met de heren, facebooken, mooie plannen maken voor werk, vriendinnen appen, en zo nog een triljoen fijne zaken.

Geflambeerd naar de finish

Zo niet deze december. De afgelopen jaren haalde ik volledig geflambeerd de finish, oftewel Oud & Nieuw. Met Sinterklaas, Ko’s verjaardag (hadden we acht jaar geleden in the heat of the moment maar íets beter nagedacht, dan hadden we die verjaardag mooi een maandje later gehad), schoolkerstdiner, en een kersttour langs diverse familieleden was het een feestelijke maar ook nogal verwoestende uitputtingsslag.

Vooral ook omdat ik nergens ‘nee’ op zei. Sinterklaas vieren met de complete familie? Ja hoor, ik ben erbij. Naar twee vershillende adressen in het land op eerste kerstdag? Geen probleem.

Zeven kleuters in mijn keuken

Doe ik niet meer. Dus heb ik nu zin in het decembergedruis. En zat ik vorige week in alle rust met Ko zijn Pokéballs-traktaties te fröbelen. Ik had zowaar de moed een kookfeestje te organiseren voor zijn verjaardag.

Op een milde relatiecrisis in de ochtend na (decemberstress eist soms zijn tol) kan ik zeggen: weinig is aandoenlijker dan een stuk of zeven kleuters met zelfgemaakte crêpepapieren koksmutsen in de keuken. De een gooit een ei over z’n shirt, de ander vindt het brooddeeg met ui wel heel smerig qua kneden. En het drukste jongetje van het stel is al een kwartier met militaire precisie cupcakes aan het versieren.

Eerlijk is eerlijk: het familiefeestje de dag erna was compleet kant-en-klaar qua keuken. En ik heb me definitief heilig voorgenomen volgend jaar níet drie dagen feest te vieren als het dus ook al net Sinterklaas is geweest en Kerstmis nog moet komen.

En dan is er het schoolkerstdiner

Eerstvolgende decemberhobbel: het schoolkerstdiner. Leverde ik vorig jaar Ko bij de oppas van een vriendje af met een tas vol bladerdeeg en knakworstjes, nu heb ik vrij genomen en gaan we ons zowaar storten op Rendiermeringues.

Dat ga ik nevernooitniet op de schoollijst schrijven (‘rendierkoekjes’ lijkt me al sjiek genoeg) maar ‘Ik heb alle tijd’ en ‘Erg makkelijk’ klinkt me in de oren als een spoedcursus ‘Zen in de keuken’. Ben ik voor.

Nou hopen dat het resultaat (ik hou mijn hart vast voor de rendiergeweien van chocola die we moeten opspuiten en vervolgens voorzichtig moeten loswrikken…) niet rijp is voor een fijne serie ‘instagram fails’. En anders probeer ik ze voor kerst gewoon nog een keer. Alleen nog een ander dessert bedenken voor mijn glutenvrije schoonvader.

Ook decemberstress? Bekijk dit hilarische filmpje dat ik met de redactie van Kek Mama maakte. Met Roos Schlikker als relativerende kerstman, mijn vriend Mark als gestreste kok en nog veel meer heerlijk familiegedoe. Fijne (stressvrije ;-) feestdagen!

(Tekst: Sara van Gorp. Beeld: Brenda van Leeuwen)

Rendiermeringues

Recept

Rendiermeringues

Mini-pavlova met slagroom en fruit

Recept

Mini-pavlova met slagroom en fruit

Toon meer