Hot!

Staat je mond in brand? Zo blus je dat vuurtje

Je tong begint te tintelen, je gezicht wordt roder en voor je het weet gutsen de zweetdruppels van je voorhoofd. Te pittig gegeten? Vergeet water, bier, suiker, rijst en kroepoek. Wat echt helpt bij het eten van een rood pepertje, is het drinken van melk.

De boosdoener

Wat een peper zo heet maakt, is capsaïcine. Het stofje in de peper stimuleert de warmtezintuigen in de mond en wekt zo de indruk van hitte. En als dat gebeurt kun je het beste op zoek gaan naar melk.

Meer weten over pepers? Lees het foodfile pittige pepers.

Melk

Onderzoek aan het New Mexico State University Chili Pepper Institute wijst uit dat het drinken van melk het meeste effect heeft. Een proteïne in het zuivelproduct maakt als het ware direct korte metten met de capsaïcine, wat de ’pijn’ in je mond onmiddellijk verzacht.

Geen melk in huis? Zuivelproducten als zure room en roomijs hebben dezelfde werking.

Suiker en yoghurt

Brood en suiker kunnen de brand ook wel blussen, maar niet zo goed als melk. Zijn dat je enige opties? Kies dan suiker, volgens het onderzoek de beste oplossing van de twee. Laat water en alcohol staan, zij maken het branderige gevoel alleen maar erger. Ook kun je van tevoren een hapje yoghurt eten. Yoghurt legt een beschermende laag in je mond waardoor scherpe smaken zich niet goed kunnen hechten. Wist je dat yoghurt ook helpt om lekker te slapen?

Zo snijd je die hete peper het best.

(Tekst: Marjolein Schel)

Toon meer