Single mama, 2 kids en 2 linkerhanden

Susan Smit maakt 'Zomershizzle'

Schrijfster en single moeder Susan Smit noemt zichzelf culinair gehandicapt. Ze stelt niet alleen iedere dag opnieuw de vraag: wat eten we vandaag? Maar ook: hoe draai ik in hemelsnaam een simpele pasta in elkaar? Op CookLoveShare vertelt ze hoe het is om met 2 linkerhanden in de keuken te staan.

‘Wat eten we?’ vraagt Goof als we van de crèche naar huis fietsen. ‘Zomershizzle,’ zeg ik. Dat maakt indruk. Voor kindergerechten geldt hetzelfde als voor cocktails: geef het een grappige naam en het is populair. ‘Sex on the Beach’ zou nooit zo vaak gedronken worden als het ‘Wodka met Vruchtensap’ zou heten.

‘En wat zit daar dan in? vraagt Linde argwanend. Ook daar ben ik op voorbereid. Nooit de groente, altijd het lekkerste ingrediënt noemen. ‘Avocado,’ zeg ik sluw. Het gevreesde ‘bleh’ (voorzitje) en ‘lust ik niet’ (achterzitje) blijft inderdaad uit.

Eenmaal thuis kook ik tuinerwten en quinoa met een bouillonblokje en snijd komkommer met een kaasschaaf in lange repen. Volgende listige tip om kinderen een maaltijd te laten eten die ze niet kennen: geef alvast iets te proeven en maak het gewichtig. ‘Goof, experiment!’ roep ik. Dat woord betekent ‘iets spannends’ dus holt hij naar me toe, recht in mijn val van ansjovisfiletjes. Hij bestudeert ze, stopt er een in zijn mond en kijkt alsof hij een dure wijn keurt. ‘Smaakt een beetje naar olijven, toch?’ probeer ik nog, maar het wordt helaas afgekeurd. Dan maar extra veel garnalen straks.

Uit mijn geraffineerde trukendoos pak ik nog de ‘helpen met koken’-truc (alles wat ze zelf gemaakt hebben, vinden ze sneller lekker, dus Linde mag de avocado snijden), de opdientruc (ieder een eigen kommetje met saus, gemaakt van crème fraîche, bieslook, mayonaise en wat mosterd) en een geraffineerde combinatie van de ‘maak geen fuss van de eerste hap, maar begin gewoon met eten’-truc en de goeie ouwe afleidmanoeuvre. ‘Hé hoor eens, een merel in de tuin,’ zeg ik en stop ondertussen een lepel in Goofs mond.

Er zit toch geen vogel in de tuin, constateren we gedrieën na een paar minuten. Als de Zomershizzle bijna op is.

Lees ook deze column van Susan Smit:

Susan Smit houdt van zompig en gezellig

Foto: Milan Vermeulen

Toon meer