Food Academy

Verse kruiden (lang) bewaren: zo doe je dat!

Heb je een bosje verse kruiden over of beginnen ze een beetje te hangen? Niet weggooien! Er is een aantal simpele manieren om verse kruiden langer te bewaren, nieuw leven in te blazen of te conserveren zonder dat ze hun heerlijke aromatische smaak verliezen.

Zo vries je kruiden in

Koelkast (kort bewaren – tot 2 weken)

Als je verse kruiden tot 2 weken wilt bewaren, wikkel ze dan – ongesneden – in een vochtige schone theedoek of keukenpapier en bewaar in de koelkast. Dit kan met alle kruiden behalve met basilicum. Die bewaar je op kamertemperatuur op een donkere, droge plaats.

Tip: kruiden met stevige blaadjes zoals tijm of rozemarijn hoef je niet in keukenpapier te verpakken; een simpel boterhamzakje volstaat.

Inmaken (kort bewaren – tot 4 maanden)

Je kunt harde kruiden zoals salie, lavendel, rozemarijn, tijm en laurier verwerken tot een heerlijke kruidenazijn, pesto, vinaigrette of kruidenolie. Vul hiervoor een schone, afsluitbare pot of fles met jouw favoriete harde kruiden. Zorg ervoor dat ze helemaal onder de olie of azijn staan: zo blijft je smaakmaker het langst goed.

Invriezen (lang bewaren – weken tot maanden)

Verse kruiden zoals koriander, peterselie, munt en bieslook kun je makkelijk invriezen. Pluk de kruiden, was ze in ijskoud water en droog ze af. Maak er een pakketje van in een diepvrieszak of bakje, en vries ze in. De ingevroren kruiden hoef je niet eerst te ontdooien, maar kun je meteen gebruiken voor je gerecht.

Een andere handige manier is een ijsblokjesvorm vullen met kruiden en olie: bekijk deze video voor instructies. De bevroren blokjes kun je tot 6 maanden in de vriezer bewaren.

Aan de lucht drogen (lang bewaren – 6 tot 12 maanden)

Kruiden met stevige blaadjes zoals dragon, oregano, laurier, rozemarijn, salie en tijm kun je aan de lucht drogen. Bind de kruiden in bosjes en hang ze ondersteboven op een donkere, droge plek. Na ongeveer 2 weken zijn de kruiden gedroogd. Als je niet zo lang kunt wachten, kun je ze ook drogen in de oven (6-12 uur op de laagste stand) of magnetron (1-3 minuten op de hoogste stand).

Voor alle kruiden geldt: als je ze kunt verkruimelen, dan zijn ze droog.

Vriesdrogen (nóg langer bewaren…)

Een alternatief voor drogen aan de lucht is vriesdrogen; een duurzame en kwalitatieve manier om kruiden, maar ook specerijen en groenten te conserveren mét behoud van vitamines, mineralen en eiwitten. Deze techniek, die al jaren wordt toegepast op onder andere oploskoffie en astronautenvoeding, zorgt voor een optimaal behoud van voedingsstoffen.

Ook Knorr maakt voor de Natuurlijk Lekker! mixen gebruik van deze methode. De verse ingrediënten worden zorgvuldig gedroogd zodat de eigenschappen zoals voedingswaarden, smaak en kleur zo goed mogelijk bewaard blijven. Door op deze manier de ingrediënten te drogen, wordt de houdbaarheid verlengd zonder extra conserveermiddelen. Proberen? Deze heerlijke recepten kun je ermee maken.

Lees ook: Zo gaat je basilicumplantje langer mee
Lees ook: Dit kun je beter buiten de koelkast bewaren
Lees ook: 15 onmisbare saladetips

Toon meer